Kendi İsteği ile İşten Ayrılan Tazminat Alır Mı?

İşten kendi isteği ile ayrılan bir işçinin belli şartlar dışında tazminat alması mümkün olmamaktadır. Kurallar dolayısıyla yine kendi isteği ile işten ayrılan bir işçinin kıdem tazminatı talebi bulunmamaktadır.

Hangi Şartlarda Kıdem Tazminatı Talep Edebilirim?

Kıdem tazminatı talebi için en önemli şart çalışılan yerde bir yılını doldurmuş olmaktır. Bir yılını tamamlamamış olan bir işçinin tazminat talebinin onaylanması mümkün değildir.

Bunun yanında çalıştığınız yerde sözleşmeliyseniz ve sözleşmenizi haklı bir sebep dahilinde sona erdirmişseniz kıdem tazminatı talebine hakkınız mevcuttur. Çalıştığı yerde sözleşmesi olmayan ve kadroya alınmayan bir işçi yine hiçbir hak talep edemez.

Sözleşmesini yalnızca istifa kâğıdı ile sona erdirecek işçi, haklarının yenmesine sebep olabilir. İstifa kâğıdıyla birlikte sözleşmesini sona erdirmesini gerektiren haklı sebeplerini yazılı bir şekilde işverene iletmelidir.

İş Sözleşmesinin İşçi Tarafında Feshedilmesinde Bulunan Haklı Sebepler Nelerdir?

Bir işçinin sözleşmesini istifa ile feshetmesi halinde kurallar gereği işçiye kıdem tazminatı imkânı sunulması mümkün olmayacaktır. Haklı nedenlerle fesih hakkının kullanılması durumu hak talebinizi lehinize çevirmenize yardımcı olacaktır.

İş kanununun 24. Maddesine göre bu sebepler Nelerdir?

-İşçi maaşının zamanında yatırılmaması, eksik yatırılmaması, hiç yatırılmaması.

-Mesai ücretlerinin yatırılmaması.

-Ulusal ve resmî tatillerde yapılmış mesai ücretlerinin yatırılmaması.

-İşçinin kendisinden kaynaklanan (askerlik ve sağlık) durumları belirtilmesi dahilinde hakkını talep etmeye imkân bulur. Bunun dışında işçinin sağlık sorunu yaşaması ve ilgili sağlık sorununun çalışma koşullarından dolayı olduğunu belirtmesi ve sebeplerini bildirmesi dahilinde feshetme hakkı tanınır.

-Sigorta priminin eksik veya hiç yatırılmamış olması işçiye feshetme imkânı tanır.

-Kadın çalışanlar ise evlendiği zamandan itibaren bir yıl içinde işinden ayrılmışsa kıdem tazminatına hakkı bulunur.

-Baskı, hakaret, tehdit gibi durumlara maruz kalmak.

-İşçinin ölümü.

Kıdem Tazminatı İçin Dava Açmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

İşçi, yukarıda saydığımız nedenler sebebi ile işten ayrılması durumunda kıdem tazminatına hak kazanır. Bu durumda işveren hak talebinizi onaylamıyorsa kıdem tazminatı davası açma hakkınız bulunur.

Açılan davada arabuluculuğa başvurmuş olmak önemli bir şarttır. Aksi halde işlem yapılmaksızın dava reddedilecektir.

Davanın son on yıl içerisinde açılması gerekmektedir. İşçi davayı bu süre içerisinde açmaz ise zaman aşımı söz konusu olacaktır ve işçiye dava açma hakkı tanınmayacaktır.

Editör: TE Bilişim