İstifa Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

İstifa hakkı, çalışanların yasal haklarının içerisinde bulunan, diğer bir yandan ise alınması zor bir karar olmaktadır. Ancak bazı zorunlu durumlarda istifa kararının alınması gerekir.

Bu karar alındıktan sonra ise işlemlerin doğru bir şekilde yapılması ve sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi önem kazanır. Eğer bu dönemde herhangi bir hata yapılırsa, çok fazla soruna neden olabilir. Bu sebeple istifa ederken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur.

İstifa Mektubu

Bütün süreci başlatan istifa mektuplarının yeri elbette ki farklıdır. Bu sebeple mektubun özellikle kısa ve öz olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu mektubun içerisinde sizi işten ayrılmaya iten sebeplerin de net bir şekilde belirtilmesi gerekir. Eğer bu konuda aklınız karışıksa o zaman internette arama yaparak iyi bir istifa mektubunun nasıl hazırlanacağı ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

İstifanıza Neden Olanlarla Görüşmek

İstifa kararını almak gerçekten de sancılı bir dönemdir. Özellikle bu kararı almanıza en büyük etken yöneticilerinizin ya da iş arkadaşlarınızın davranışları ise giderken onlarla konuşup iki çift laf etmek isteyebilirsiniz. Bu sizin en doğal hakkınız gibi görünse de yine de saygı sınırları içerisinde kalmanız gerekmektedir. Daha iyisi ise hiç kimseyle konuşmadan önümüzdeki günlere odaklanmaktır.

İhbar Süresi

İhbar süreleri hem işten çıkarmalarda hem de istifa etmelerde geçerli olan sürelerdir. Bu sebeple istifa etmeden önce ihbar sürenizin ne kadar olduğunu net bir şekilde öğrenmeniz gerekir. Çünkü ihbar süreleri çalışılan yıllara göre değişiklik gösterir. 2 ile 8 hafta arasında değişen bu sürelerin kavgadan ve sıkıntıdan uzak olması için ise istifa ederken dikkat edilmesi gereken noktalara uymanın önemi ortaya çıkar.

Referans Alma

Yeni iş bulabilmek için referans alınması önemlidir. Bu sebeple işten ayrılma sebebiniz yöneticiniz dahi olsa son gününüze kadar performansınızdan ödün vermemeniz gerekir.

Önceki İşinizden Ayrılma Sebebiniz

İstifa sonrasında ki iş arama süreçlerinde gelecek ilk sorulardan birisi de neden işten ayrıldığınız sorusu olacaktır. Bu sorulara yöneticiniz ile anlaşamadığınız yönünde bir cevap verirseniz, yeni işvereninizin aklında soru işaretleri oluşabilir. Bunun yerine performansınızın ne kadar iyi olduğuna dair örnekler verip belki araya da anlaşamadığınızı kötü olmayan kelimeler ekleyerek belirtebilirsiniz.

İstifa Anı

İstifa ederken dikkat edilmesi gereken noktalardan en kritik olanı elbette ki istifa etme anıdır. Bu anda çok fazla duygusal olmamak, dürüst davranmak ve en kısa konuşma ile bu işi bitirmeniz gerekir.

Editör: TE Bilişim