İnternetten Üniversite Mezuniyet Belgesi Nasıl Alınır?

Üniversiteden mezun olduktan sonra özellikle internet üzerinden iş başvurusu yapan adaylar CV (Özgeçmiş) dosyalarına ekledikleri mezun belgesi sayesinde mezun oldukları üniversitenin adı, mezun oldukları bölümün ve bu bölümün bağlı olduğu fakültenin adı, mezun oldukları tarih ve mezuniyet ortalaması notunu kolay bir şekilde doğruluğu kanıtlanabilir bir belgede sunabilme şansları oluyor. Peki bu belgeye nasıl ulaşılır?

Yerleştikleri üniversite programlarını bitirmiş olan mezunlar, üniversite mezuniyet belgelerini internetten çok kolay bir şekilde alabilirler.

Bunun için öncelikli olarak devlet tarafından verilen hizmetleri elektronik bir platformda daha güvenli daha hızlı etkin ve oldukça pratik bir şekilde ulaşılması amaçlanan e-Devlet Kapısı’na kaybolunması gereklidir. Kayıt yapılıp şifre alındıktan sonra e-Devlet Kapısı’na kişinin kendi T.C. kimlik numarası ve şifresiyle sisteme güvenli bir şekilde giriş yapması gerekir.

E-Devlet Üzerinden Belgeler Nasıl İndirilir?

İlk yol olarak: sisteme giriş yapıldıktan sonra ana sayfada yer alan ‘Kurumlar’ butonuna tıklayarak üniversitelerin bağlı olduğu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sayfasına gidilmesi gerekmektedir. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sayfasında e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan hizmetlerden ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama’ hizmetini seçerek mezuniyet belgesi almak için gerekli sayfaya yönlendirileceksiniz.

İkinci yol ise e-Devlet Kapısı’na T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan arama çubuğuna ‘Yükseköğretim Belgesi Sorgulama (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı)’ yazarak arama çubuğuna tıklanmalıdır.  Ya da sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfadaki arama çubuğuyla gösterilen yere ‘mezuniyet yazarak altta çıkan ‘Yükseköğretim Belgesi Sorgulama (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı) seçeneğine tıklayarak üç farklı alternatif şekli ile istenilen sayfaya gelinmiş olunur.

Bu açılan sayfa Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na bağlı gerçekleştirmek istediğiniz mezun bilgilerinize ulaşabilir, mezun bilgilerinizi istediğiniz zaman görüntüleyebilir ve dilerseniz barkotlu olarak mezun belgenizi oluşturabilirsiniz. Bunları yapabilmek için sayfada yer alan Mezun Bilgilerinizi kontrol ederek belge oluşturabilirsiniz. Bu sayfada yer alan mezun bilgileriniz; mezun olduğunuz üniversite adı, okuduğunuz bölümün bağlı olduğu fakülte adı, mezun olduğunuz bölümün adı, mezuniyet tarihiniz (gün/ ay/ yıl) şeklinde ve belge oluştur butonu yer alır.

Belge oluştur butonuna tıklayarak bir sonraki sayfaya geçiş yapmalısınız. Yeni açılan sayfada mezun belgesini PDF Dosyası şeklinde bilgisayarınıza, tabletinize, telefonunuza ya da e-Devlet Kapısı’na hangi teknolojik cihazla girmekteyseniz ona PDF Dosyası şeklinde hemen indirilecektir. PDF Dosyası belgenizi açtığınızda T.C. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından verildiği gösterilen bir belge açılacaktır. Bu belgeyi oluşturduğunuza tarihinde yer aldığı mezun belgenizde barkod da bulunmaktadır. Mezun belgesinde yer alan bazı bilgiler şu şekildedir:

T.C. Kimlik Numarası, Adı Soyadı, Baba Adı, Anne Adı, Doğum Tarihi (gün/ ay/ yıl), Program (Mezun olunan üniversitenin adı/ mezun olunan bölümün bağlı olduğu fakültenin adı/ mezun olunan bölüm), Diploma Numarası, Diploma Notu, Mezuniyet Tarihi (gün/ ay/ yıl), Durum (Mezun olup olunmadığının anlaşılası için)

Bu belge ilgili makamlara az önce verilmiş olan bilgilere sahip öğrencinin, bağlı bulunduğu programdan artık mezun olduğunu bildirir.

Devrek'te büyük operasyon! 1020 kök yakalandı! Devrek'te büyük operasyon! 1020 kök yakalandı!

Eğer hakkınızda yazılmış olan bilgiler eksik veya yanlış ise ilgili yükseköğretim kurumunda öğrenci işlerinden sorumlu birimine başvurarak yanlış veya tereddütte kalınan durumu açık, sade ve akıcı bir dille durumun öğrenci işlerinden sorumlu ilgili birimine haber verilmesi gerekmektedir.

Belgenin doğruluğu, yine e-Devlet Kapısı üzerinden Belge Doğrulama ile belgede yer alan barkod numarası yazarak doğrulayabilir ya da Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Mobil uygulaması yardımı ile belgenizde yer alan kare kodu okutarak belgenizin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.