İnternetten İkametgâh Belgesi Alma Nasıl Yapılır?

Yeni bir okula kayıt olurken, iş alınımlarında ve çeşitli alanlarda ikametgâh belgesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Tüm kişisel bilgileriniz e-devlet tarafından korunmaktadır. Bu sayede bu belgeyi de kolaylıkla internet üzerinden edinebilirsiniz.

İnternetten ikametgâh belgesi almak için;

  • Öncelikle e-devlete giriş yapmalısınız, e-devlete daha önceden hiç giriş yapmadıysanız muhtemelen e-devlet şifrenizde oluşturulmamıştır.
  • Bunun için en yakın PTT şubesine gidip e-devlet şifresi istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır.
  • E-devlet şifrenizi aldıktan sonra T.C. Kimlik numaranızla ve şifrenizle kolayca giriş yapabilirsiniz.
  • Giriş ekranında bulunan arama butonuna ‘İkametgâh Sorgulama’ ya da ‘Adres Belgesi Sorgulaması’ olarak yazdıktan sonra sorgulama sayfasına gelecekseniz ve burada istediğiniz belge gösterilecektir.
  • Bu belgenin bir çıktısına ihtiyaç duyuyorsanız açılan ekranda yazdır butonuna ya da yazıcı ikonuna tıklayarak çıktı alabilirsiniz.

Ancak bu işlemi gün içerisinde sadece bir kez tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca sistem size bu belgeyi ne için istediğinize dair de sorular yöneltmektedir. Bu nedenle kişisel bilgiler içeren belgeleriniz konusunda sizlerde daha özverili ve dikkatli olmalısınız. Bu işlemin bir diğer amacı belgenizin elektronik olarak da kontrol edilebilmesini sağlamaktır. Artık birçok belge elektronik imzalı olarak kişilere teslim edildiğinden tekrar tekrar çıkarttırmaya gerek yoktur.

Kağıtlar üzerindeki bilgileri değiştirmek mümkün değildir ancak elektronik imzalı bir kayıt hangi süre zarfında incelenirse incelensin en güncel durumu sizlere aktarabilecektir. Ayrıca bu işlemi QR kodlar yardımı ile de halledebilirsiniz.

Bu belgeyi verdiğiniz firma sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda e-devlet üzerinden belgenin doğruluğunu sorgulayabilecektir. B belgeyi üzerinde bulunan tarihler içerisinde kullanabilirsiniz. İnsanlar taşınabileceğinden adresleri değişebilir. Bu yüzden 1 sene önceki ikametgâh belgeniz istenen alanların beklentisini karşılamaz. Taşınmamış olsanız dahi bu belgenin kullanım süresini yenilemelisiniz.

Basit bir konu olarak görülse de ikametgâh belgeleri tüm devlet kurumları için önemlidir. En basit örnek olarak bir çocuğun gittiği spor kulübü tarafından bile ikametgâh belgesi tahsis edilmelidir. Bu yüzden ikametgâh bilgileriniz sürekli olarak e-devlet üzerinde güncel tutulmalıdır. Eğer yaşadığınız yeri değiştirmişseniz ancak bunu bildirmediyseniz sizlere ceza bile kesilebilmektedir.

İkametgâh Değişikliği Bildirmek

İkamet değiştirmek her bireyin hakkıdır ve karışılamaz ancak bu değişiklik yetkili kurumlara bildirilmelidir. İkametgâh değişikliğinin en geç bildirim süresi 20 gündür. 20 gün içerisinde bu değişikliği belirtmezseniz, 50 ceza ve 1000 aykırı bildirim cezası kesilecektir. Ancak afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör saldırıları nede ile geciken bildirimler için kanıtlandığı sürece ceza kesilmemektedir.

E-devlet üzerinden kolayca yapılabilen ikametgâh değişiklikleri bildirilerek e-devlet erişimine açık her alanda güncellenmelidir ki ilerisi için herhangi bir sorun oluşturmasın. Herhangi bir kurum sorgulamasında ve benzeri konularında bilgileriniz bu alana göre doğrulanacaktır. Tüm devlet kurumlarının doğru bilgi olarak gördüğü e-devlet üzerinde eksik bilgi bırakmak suç olarak tanımlanmaktadır.

İkametgâh değişikliğini, İlk olarak bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğüne müracaat ederek halledebilirsiniz ya da e-devlet üzerinden e-imza sisteminiz açıksa buradan yapabilirsiniz. İkametgâh değişikliği içinse beyanda bulunduğunuz adrese gelen su, elektrik, doğalgaz gibi faturalar, abonelik sözleşmesi ya da kira sözleşmesi gibi geçerli ve imzalı belgeler gerekmektedir.

Eğer taşınmak istediğiniz daire hiç kullanılmamış ise herhangi bir belge talebinde bulunulmamaktadır. Bu işlemlerden sonra ikametgâh değişimi gerçekleştikten sonra mahalle muhtarına herhangi bir belge verilmesi zorunlu değildir. Eğer ikametinizi başka birisi ile yaşamak için değiştiriyorsanız o kişi ile birlikte müracaat etmeniz gerekmektedir.

Editör: TE Bilişim