Günlük hayatımızda birçok soruyla karşılaşıyoruz. Bunlardan biri de heyet raporu nasıl alınır sorusu olabilir. Bu sorunuza doğru bir cevap arıyorsanız eğer sizler için inceledik ve hazırladık.  

Öncelikle Heyet raporu almak için %40 üzerinde engel durumu aranır. Eğer %40 üzerinde engeliniz varsa yapmanız gereken ilk şey randevu almak olacaktır. Randevuyu, Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği tam teşekküllü bir devlet hastanesi, üniversite hastanesi ya da özel bir hastaneden alabilirsiniz.

Randevu alınan hastanede öncelikli olarak kişisel bilgilerinizin yer aldığı bir dilekçe doldurulmaktadır. Dilekçeniz onaylandıktan sonra hastanenin sizler için hazırladığı muayene takvimine göre kontrolleriniz ve testleriniz gerçekleşmektedir. Bütün bu işlemler bittikten sonra kurul onay verip imza atarsa kişi heyet raporunu alma hakkına sahip olur.

Özel Hastaneden Heyet Raporu Alınabilir Mi?

Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilmiş bir özel hastaneden heyet raporu alabilirsiniz. Rapor ücreti devlet hastanesindeki ücrete yakındır fakat muayene ücretleri, yapılan testler, tahliller devlet hastanesinde ücretsizken özel hastanelerde ücret karşılığında yapılmaktadır.

Heyet Raporu Alırken İzlenilmesi Gereken Yol Nedir?

Hastaneye gidildikten sonra muayene olmadan önce bir dilekçe hazırlanmalıdır. Bu dilekçede rapor almak isteyen kişinin adı, soyadı, iletişim bilgileri ve raporun alınmasındaki amaç açık bir şekilde beyan edilmelidir.

Evrakların tamamlanmasıyla raporu alacak olan kişi doktor muayenesinden geçer. Bu muayenede heyetteki tüm doktorlar onay verirse kişi heyet raporu almaya hak kazanır. Hastanenin de raporu onaylamasıyla kişi belli bir miktar da ücret ödedikten sonra raporu alabilir. Heyet raporu nasıl alınır sorunuza bu şekilde yanıt verebiliriz.

Hangi Durumlarda Heyet Raporu Verilir?

İlk olarak engellilik durumunuz var ise (%40) heyet raporu alınabilir.  Örneğin duyma, işitme, görme engeliniz varsa. Sürekli ilaç kullanmak zorundaysanız, ayakta kalmanızı zorlaştıran bir engeliniz varsa, nöbet, atak gibi durumlar yaşıyorsanız heyet raporuna başvurabilirsiniz.

Heyet Raporu Almak İçin Neler Gereklidir?

  1. Vesikalık Fotoğraf
  2. Nüfus Cüzdanı
  3. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  4. Dilekçe

Heyetten Nasıl Randevu Alınır?

Heyet raporunu randevu alacağınız hastanenin iletişim numarasından veya randevu sistemi üzerinden alabilirsiniz.

Heyet Raporu İçin Hangi Bölümlerde Muayene Olunur?

Raporu alabilmek için hastanedeki birçok bölümde muayene olunur. Muayeneler tamamlandıktan sonra hepsi tek bir rapor altında birleşir ve bu rapora heyet raporu adı verilir. Heyet raporu alacak kişinin başvuracağı bölümler şunlardır:

  • Dahiliye Bölümü (iç hastalıklar)
  • Göz Bölümü
  • Genel Cerrahi Bölümü
  • Nöroloji Bölümü
  • Kulak Burun ve Boğaz Bölümü
  • Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Bölümü olmak üzere 6 bölümden oluşur.

Bu hastane prosedürüne göre değişiklik gösterebilir. Bu bölümlerin hastalardan istediği belirli testler vardır. Söz konusu testler ise şu şekildedir:

  • İdrar Tahlili
  • Akciğer Grafisi
  • Kan Testi (Biyokimya tahlilleri, Hepatit tahlilleri, Hemotolojik tahliller)
  • Odyometri (İşitme testi)
  • Solunum Fonksiyon Testi
  • Portör Testi (Bir kişinin virüs veya bakteri taşıyıp taşımadığını belirleyen testtir.)

Heyet Raporu Süresi Ne Kadardır?

Heyet raporu süresi hastanın durumuna bağlı olarak değişmektedir. Raporun üzerinde belirli bir süreye kadar geçerlidir yazıyorsa eğer, rapor orada belirlenen tarihe kadar geçerlidir. O tarihten sonra kişi tekrar muayene olmalıdır. Ama üzerinde bir süre belirtilmediyse süresiz kişi süresiz kullanım hakkına sahiptir.

Heyet Raporu Kaç Doktor Tarafından İmzalanır?

  1. Hastane Başhekimi
  2. Başhekimi Yardımcısı
  3. Uzman Doktor (en az 3 hekim) 
  4. Heyet Raporu İçin Tedavi Olunan Bölümler

Heyet Raporu Nerelerde Kullanılır?

Heyet raporu şu alanlarda kullanılır:

  1. Yurt dışına çıkış yaparken, (Bazı ülkeler kişiden tam donanımlı sağlık raporu talebinde bulunuyor.)
  2. Silah ruhsatı alırken, (Bağlı olduğunuz Valilik ruhsatı verebilmek için bağlı olunan makam sizden sağlık raporu istemektedir.)
  3. Evlat edinirken, (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı evlat edinmek isteyen aileden sağlıklarındaki engeli görebilmek adına talep etmektedir.)
  4. İş başvurusu yaparken,
  5. Sporcular lisans alırken,
  6. Askerlik muafiyeti için başvuru yaparken gibi birçok alanda kullanılır.

Heyet Raporuyla Vergi İndirimi Mümkün Müdür?

Heyet raporu alarak vergi indiriminden veya vergi muafiyetinden yararlanmak için kişinin engel durumuna ve engel yüzdesine bakılmaktadır. Bu vergi indirimi raporu alan kişinin engel durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. İndirimden yararlanmak için rapor tek başına yeterli olmayabilir.

Heyet Sonucu Nasıl Öğrenilir?

İlk olarak e-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra e-devlet arama kısmına E-İmzalı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama yazarak çıkan sayfaya giriş yapmalısınız. Adınıza bir rapor var ise bu sayfada listelenecektir.

Heyet Raporu Ne Kadar Sürede Alınabilir?

Heyet raporu alınma süresi hastane işleyişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir ama genel olarak 7 iş günü içinde alınabilir. Alınan raporun geçerlilik süresi bir değişiklik olmaksızın 90 gün olarak belirlenmiştir.

Heyet Raporu Ücreti Ne Kadardır?

Devlet hastaneleri 100-200 TL, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler de ise fiyat ortalama 200-300 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Bu yazımızda sizler için heyet raporu nasıl alınır sorunuza cevap verdik. Merak ettiklerine daha hızlı ulaşmak ve anında öğrenmek için sitemizdeki diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz

Editör: TE Bilişim