Fazla Yatan Primlerin Para İadesi Yapılır Mı?

Fazla yatan primlerin para iadesinin yapılması, ödemelerin belirlenmiş tavan sınırından daha fazla olması halinde mümkündür. SGK fazla yatan paranın iadesi açısından SGK birimlerine başvuruda bulunulması gerekir. Yüksek maaş ödemesi mevcut olan işyerlerinde en düşük prim ödemesi olduğu gibi yine aynı şekilde en yüksek prim ödemesi de vardır.

Düşük prim ödenmesi halinde ise SGK hizmetlerinden faydalanması mümkün olmuyorken, aynı zamanda yüksek ödemelerde ise daha fazla paranın iade olarak alınması mümkündür.

Fazladan primlerim alınabilmesi amacıyla açıklanmış zaman aşımı süreleri de vardır. Bu sebeple ödemelerin yapılmasından sonraki en fazla 10 senelik bir geri ödeme süresi mevcut olup bu süre sonrasında ise fazla olan ödemelerin alınması mümkün değildir.

Hangi Durumlarda SGK Fazladan Yatan Primlerin İadesi Mümkündür?

  • Primleri ödenmiş olan vatandaşların yaşamlarını yitirmesi durumunda ölüm aylığı yerine ödenmiş olan primlerin de alınması aynı zamanda mümkündür.
  • Vatandaşların, emekli olmamaları halinde ödenmiş fazla primlerin iadesi mümkündür.
  • İşverenler aracılığı ile sigorta primlerini tavan olanlardan çok daha fazla para yatırılması durumunu meydana gelmesinde iade olarak alınması mümkündür.

Bu üç durumun haricinde SGK birimleri aracılığı ile ödenmiş olan paraların iadesinin gerçekleştirilmesine ilişkin herhangi bir hak ya da herhangi bir kanun tasarısı mevcut değildir. Bu sebeple öncelikli olarak bu üç koşulu yerine getiren vatandaşlar canım fazla primler iade olur.

Fazla Primlerin İadesi İçin Başvurular Nasıl Yapılır?

Fazla primlerin iadesinin yapılabilmesi için öncelikli olarak başvurularını yapması gerekir. Başvuru dilekçesinin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Dilekçe içerisinde ise hangi gerekçeler ile iade talep edildiğinin açık bir şekilde belirtilmesi gerekir.

Başvuruların, Sosyal Güvenlik kurumlarında yer alan ilgili birimlere yapılması gerekir. Başvuru açısından il veya ilçe müdürlüklerine gidilmek suretiyle değil ya da başvurusu talebinin alındığını bilmekte fayda olacaktır.

Hangi Kişiler SGK Prim İadesi Alabilir?

  • Başvuru gerçekleştirecek kişilerin başvuru esnasında sigortalı bir şekilde çalışmıyor olması gerekir,
  • Başvuru gerçekleştiren vatandaşın, kendine ait herhangi bir işletmesinin olmadığını aynı şekilde beyan etmesi zorunludur,
  • Prim gününün emekli olmak açısından yeterli olmayan vatandaşlar açısından başvuru yapılabilir,
  • Dul ve yetim maaşı alabilecek olmasına rağmen, aslında prim günü eksik kaldığı için başvuru açısından işlemlerin gerçekleştirilmesi uygundur,
  • Prim ödemeleri haksız veya hatalı bir şeklinde olan kişiler açısından yine aynı şekilde başvuru onayı bulunabilir.

Editör: TE Bilişim