Ev Hanımları İçin Emeklilik Şartları

Günümüzde işçi, memur, ev hanımı fark etmeksizin herkes yaşlılık dönemini rahat geçirmek için emeklilik haklarından faydalanmaya çalışıyor. Emekli olmak için sigortalılık süresi, prim ve yaşın tamamlanması gerekiyor. Ancak hiç çalışmamış ya da belirli bir süre sigortalı çalışmış ev hanımları da emekli olabilmektedir. Ev hanımlarının da emekli olabilmesi için çeşitli düzenleme ve uygulamalar mevcuttur. Peki ev hanımları nasıl emekli olabilir? Ev hanımları için emeklilik şartları nelerdir?

Ev Hanımları Nasıl Emekli Olabilir?

Ev hanımlarının emeklilik hakkından faydalanabilmesi için birden fazla yol bulunmaktadır. Çalışmayan ve sigortası bulunmayan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak düzenli şekilde prim ödemesi yaptıkları takdirde emekli olabilmektedir. İsteğe bağlı sigorta yapmak ve primleri ödemek emekli olmak isteyen ev hanımlarının tercih edebilecekleri yollardandır.

Belirli bir süre sigortalı çalışıp işten ayrılan kadınlar doğum borçlanmasıyla erken emeklilik fırsatından yararlanabilmektedir. Bunun yanı sıra hiç çalışmayıp 25 yıldır ev hanımı olan kadınlar ev hanımları için emeklilik şartları taşımaları halinde emekli olabilmektedir.

25 Yıllık Ev Hanımları İçin Emeklilik

Hiç sigortalı çalışmamış kadınlar, gerekli şartları yerine getirme durumunda emekli olma hakkı elde edebilmektedir. Sağlanması gereken 25 yıllık ev hanımları için emeklilik şartları şunlardır:

l Kişilerin resmi olarak en az 25 yıllık evli kalması ve kadının bu süreç boyunca ev hanımı olması

l Türkiye’ de ikamet etmek

l 50 yaşından büyük olmak

l 25 yıllık süre içinde sigortalı bir işte çalışmamış olmak

l Kadının herhangi bir gelirinin olmaması

l Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yetim, yaşlılık, malullük, dul ve emekli maaşı alınmıyor olması

İsteğe Bağlı Sigorta

Çalışmayan ev hanımları SGK’ ya giderek isteğe bağlı sigorta yaptırabilmektedir. İsteğe bağlı sigorta ile kişi kendi primlerini düzenli ödeyerek genel sağlık hizmetlerinden faydalanma ve emekli olma fırsatı kazanır.

İsteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyen ev hanımları için emeklilik şartları; kişinin 18 yaşından büyük olması ve sigortasının bulunmamasıdır. Asgari ücret oranında belirlenen primleri düzenli ödeyen kadınlar emekli olabilmektedir. 2022 yılı için kendi primini ödeyerek isteğe bağlı sigorta yaptıran ev hanımlarının ödemesi gereken miktarı 1.601,28 TL olarak belirlenmiştir.

Vergisiz Esnaflık

Ev hanımlarının emekli olabilmesi için başvurabilecekleri yöntemlerden biri de vergisiz esnaflık yoludur.

Devlet, evde kendi imkanlarıyla üretim ve satış yapan ev hanımlara esnaf muaflığı uygulamaktadır. Ev hanımlarının esnaf muafiyet belgesi alması durumunda devlete vergi ödenmez, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulmasıyla sigortalı olunur ve emekli olma hakkı elde edilir. Bu yolla kadınlar hem sigortalı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanma hem de emekli olma fırsatı yakalar.

Doğum Borçlanması

Sigortalı çalışırken doğum yapan kadınlar için doğum borçlanması hakkı tanınmaktadır. Bununla birlikte doğum sebebiyle işten ayrılan kadınlara erken emeklilik imkanı verilir. Doğum borçlanmasının tutarı asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.