CHP'li başkandan Ak Partili başkana ziyaret! CHP'li başkandan Ak Partili başkana ziyaret!

Emekli Maaşı Alan Kadın Dul Maaşı Alabilir Mi?

Evet, emekli maaşı alan kadın dul maaşı alabilir. Fakat bunun için bazı şartların tamamlanması gerekir. Hayatta kalan eş, eğer ki ssk emeklisi ise ve emekli maaşı almaya halen devam ediyorsa, hal böyle olunca çift maaş alabilir. Dul maaşı alabilmek amacıyla bazı işlemleri yerine getirmekte fayda olacaktır. Bu nedenle öncelikli olarak sgk emeklilik hizmetleri genel müdürlüğü kamu görevlileri emeklilik daire başkanlığına başvuru yaparak, başvuru işlemlerinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir.

Dul Maaşı Almak İçin Hangi Belgelerin Hazırlanması Gerekir?
 

  • Talep dilekçesi,
  • Kimlik araştırma belgesi,
  • Vukuatlı nüfus cüzdanı örneği,
  • 3 tane son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf

Emeklinin Çift Maaş Alması Mümkün Müdür?

Bazı koşulların yerine getirilmesi durumunda emekli kişilerin çift maaş almaları mümkündür. Özellik ya da hayatta kalan dul ve ssk emeklisi kadınlar, hem emekli maaşını hem de dul maaşını aynı anda alabilir.
 

  • SSK'dan emekli olan kişi, eşi hayatını kaybetmiş bağ-kur emeklisi kişiler ise 2 maaş almaları mümkündür fakat emekli sandığı emeklileri ise, maaşların %75'ini almaya hak kazanır.
  • Dul maaşı ile emekli maaşı almak isteyen kadınların özellikle de ssk'dan emekli olmaları gerekir. Bu noktadan sonra ise durma aşağı açısından başvuru işlemleri yapılabilir.

Hangi Durumlarda Birden Fazla Emekli Aylığı Bağlanır?

  • SSK ile bağkurlu olan vatandaşlar, hem anne baba hem de kocadan aynı sigortaya tabi ise eğer ölüm tarihi dikkate alınmadan, 2 aylıkken birini tercih etmeleri durumu söz konusu olacaktır.
  • Koca, emekli sandığı'ndan emekli olmuş ise eğer, anne veya babası bağkurdan primlerini yatırmaya devam ediyorsa, anneyle babanın hayatını kaybetme tarihi dikkate alınmadan 2 aylık bağlanır.
  • Eğer ki anne ile baba emekli sandığı'ndan emekli olmuş ise ölüm tarihleri dikkate alınmadan hem eşten hem de ana babadan iki emekli maaşı alma durumu olacaktır.

Çift Maaş Anne Babadan Nasıl Alınır?

Anne ile babadan çift maaş alabilmek amacıyla öncelikli olarak eşin ve baba ile annenin hayatını kaybetmiş olması gerekir. Hayatını kaybetmiş olan sigortalı baba ile anne ve eşin aynı sigorta statüsünde bulunmaları halinde, en yüksek emekli maaşı bağlanmakta ve vatandaş, sadece tek bir maaş alabilir.

Editör: TE Bilişim