Ehliyet ceza puanı yeni uygulamaya geçen bir sistemdir. Bundan böyle araç kullanıcıları, 100 ceza puanını aşmaları dahilinde ehliyetlerini belirli bir süreliğine kaptırmaktadırlar. Emniyet tarafından başlatılan çalışmanın asıl amacı, trafik kazalarını azaltmak ve sürücülere caydırıcı cezalar vererek asayişi sağlamaktır.

Sınırlama limitini bilmeniz çok önemlidir. Eğer 100 puan ceza puanı alıp bu puanı aşarsanız, sürücü belgenize 2 ay gibi bir süreyle el konulur. Devletin internet üzerinden verdiği E-Devlet hizmetiyle sürücü belgesi ceza puanı ile ilgili durumunuzu kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

Ehliyet Ceza Puanı Silinir mi?

Ehliyet ceza puanları yıllık olarak verilmekte, ancak hiçbir şekilde silinmemektedir. Yani bir yıl boyunca ceza puanı almayan bir sürücünün sicili tekrardan düzelmiş olacaktır. Ancak yıl içinde cezası bulunanlara bir af vs. getirilmesi söz konusu değildir. Bu arada daha önce ehliyetine ceza nedeniyle el konulmuş olanların ikinci bir ceza durumunda 4 aylığına araç kullanamayacaklarını da ifade etmek gerekmektedir.

Ehliyet Ceza Puanı Sorgulamak İçin Uygulanması Gereken Adımlar

Ehliyet puanını sorgulamak için sırasıyla şu adımları uygulamanız yeterli olacaktır;

Milletvekili Avcı’dan Ulupınar mesajı! Milletvekili Avcı’dan Ulupınar mesajı!

Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi uygulaması E-Devlet (turkiye.gov.tr) sitesine giriş yapın

Kimlik numaranız ile daha önceden almış olduğunuz E-Devlet şifrenizi istenilen alana doğru bir biçimde girin.

Soldaki menünün en üstündeki "e-Hizmetler" bağlantısına tıklayın. Buradan Emniyet Genel Müdürlüğü kısmını bularak işleminize devam ediniz.

Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesinin altında bazı hizmetler sıralanmıştır. Buradan “Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Cezaları Sorgulama” seçeneğine tıklayınız.

Talebinizi, ilgili konumlar için doğru bilgileri sağlayarak tamamlayabilirsiniz.

Bu alandan sadece ceza puanınıza değil, geçmiş ihlallerinize ve hangi ihlalden ne gibi cezalar aldığınızı da sorgulayabilirsiniz. Ayrıca ihlalin yapıldığı tarih ve saat bilgisine de ulaşmak mümkündür.

Editör: TE Bilişim