Ehliyet Başvurusunda Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

Sağlık raporu, ehliyet almak için gereken evraklardan biridir. Sağlık raporunuz olmadan herhangi bir sürücü kursuna başvuru yapamazsınız ve ehliyet alma sürecine başlayamazsınız. Peki ehliyet başvurusunda sağlık raporu nasıl alınır?

Sağlık raporu almak için gerekli evraklarınızı tamamladıktan sonra özel hastane veya polikliniklerden, bağlı bulunduğunuz sağlık ocağından, devlet hastanelerinden ya da özel tıp merkezlerinden ehliyet başvurusunda sağlık raporu nasıl alınır? Öncelikle bilmeniz gereken sağlık raporu alınırken sağlık ocağı veya devlet hastanesinden rapor almak için işlem yapacaksanız randevu almanız gerekir.

Sağlık raporu mevcutta bulunan bildiğiniz veya bilmediğiniz trafiğe çıkarken size engel teşkil edecek durumların olup olmadığı bilgisini verir. Sağlık raporu olmadan ehliyet alamazsınız.

Sağlık Raporu Nereden Alabilirim?

Ehliyet almak için önce uygun bulduğunuz bir sürücü kursuna başvurmanız gerekmektedir.

Sürücü kursunun sizden isteyeceği evraklar arasında sağlık raporu zorunludur. Eğer sağlık raporunuz yoksa başvuru yapamazsınız.

Sağlık raporu almak için öncelikle iki adet biyometrik fotoğrafınızla bağlı bulunduğunuz sağlık ocağına veya size uygun devlet hastanesine e-devlet üzerinden randevu alarak gidebilirsiniz.

Eğer önceden bildiğiniz bir görme probleminiz varsa lens veya gözlük kullanıyorsanız göz hastalığınızla ve göz bozukluğunuzun derecesini ve numarasını doktorunuza bildirin.

Aile sağlık ocağındaki aile hekiminiz size ehliyet alabilir veya ehliyet alamaz (motorlu taşıt kullanamaz) yazılı bir belge verecektir.

Yüksek göz numaralarında ya da fiziksel fonksiyonların yetersiz olduğu engel durumlarında sürücü ehliyeti alınamaz.

Aile hekiminiz gerekli tetkikleri yaptıktan sonra bariz bir engel görmezse kalan evraklarınızı tamamlayıp sürücü kursuna başvurunuzu gerçekleştirebilir ve ehliyet almak için gereken eğitim sürecine başlayabilirsiniz.

Aile hekiminizin izinli olması durumunda ya da bağlı bulunduğunuz sağlık ocağının yoğunluk sebebiyle geç randevu vermesi gibi durumlarda ehliyet başvurusunda sağlık raporu nasıl alınır diye soruyorsanız.

Özel Hastaneden veya Tıp Merkezlerinden Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Özel hastanelerin randevu sistemleri devlet hastanelerine ve sağlık ocaklarına göre farklılık gösteriyor. Sürücü kursu evraklarınızı tamamlarken size sunduğu süre zarfında evraklarınızı tamamlamanız gerekmektedir. Ancak hastane randevusu süresi size verilen sürede evraklarınız teslim etmenize mâni oluyor olabilir.

Bu durumda özel hastanelerden veya tıp merkezlerinden hastanenin danışma biriminden hızlıca randevu alabilir ve anında gereken işlemleri yapabilirsiniz. Özel hastaneler hızlı randevu hizmeti sunduğundan çoğunlukla sağlık raporu işlemleri için tercih ediliyor. Bu durumda en çok sorulan soru ehliyet başvurusunda sağlık raporu nasıl alınır ya da özel hastanelerde farklı bir işlem yapılması gerekir mi?

Sağlık raporu için gereken evraklar ve işlemler değişmiyor iki adet biyometrik fotoğrafla belirlediğiniz hastaneye veya tıp merkezine giderek gerekli tetkikleri ve testleri yaptırarak sürücü kursuna teslim etmek üzere sağlık raporunuzu alabilirsiniz.

Özel hastanelerden veya tıp merkezlerinden alınan sağlık raporları, gittiğiniz hastanenin veya tıp merkezinin belirlediği ücretler dahilindedir.

Sağlık raporu almak için işlemleriniz bittikten sonra ya da işlemlerinizi yapmadan önce danışma bölümünden ücretinizi ödeyerek gerekli evraklarınızı alabilirsiniz.

Sağlık Raporu Neden Gerekli?

Ehliyet almak ve trafikte sürüş yapabilmek için belirli sağlık şartlarının sağlanması gerekir. Gerekli sağlık şartları sağlanmadığı sürece hem kendi canınızı hem de başkalarının canını riske atmış olursunuz.

Bu nedenle ehliyet alım işlemlerinde sağlık raporu oluşturulurken belirli testlere tabi tutularak sürüş yapabilecek yeterliliğe sahip olup olmadığınız test edilir.

Eğer gerekli sağlık koşullarını sağlayamıyorsanız ve tedavisi bulunamayan hastalıklarınız veya bir engeliniz varsa ehliyet alamazsınız.

Sağlık testlerinde; göz testi, vücut dengesi ve refleks testlerinizden yeterli sonuç alındığında hekiminizden sürücü belgesi alabilir yazılı ıslak imzalı bir belge alırsınız ve eğitim gördüğünüz sürücü kursuna diğer evraklarınızla beraber teslim edebilirsiniz.

Mevcut bir engeliniz varsa ancak bu engel durumu motorlu taşıt kullanmanıza engel teşkil etmiyorsa sağlık raporunuzda sağlık durumunuzun sürüş yapmanıza engel olmadığı ifade edilir. Bu şekilde bir sağlık işleminden geçtiyseniz aracınızda engelli sürücü imgesi bulundurmak zorundasınız aksi takdirde hakkınızda cezai işlem uygulanacaktır.

Araçlarınızı sizlere kolaylık sağlaması için ve park giriş çıkışlarında size öncelik sağlanması için engelli sürücü imgesi bulunan park alanlarına park edebilirsiniz.

Engelli Sürücü Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık raporunuzda belirtilen engeliniz araç sürüşünüzü kısıtlamıyorsa bu durum hekiminiz tarafından belirtilir. Ancak engelli sürücülerin ehliyet alma süreçleri farklı işlemektedir. Bu durumda en çok sorulan soru engelli ehliyet sağlık raporu nasıl alınır?

Engelli sürücülerin rahat araç kullanabilmesi için birçok kolaylık sağlanıyor. Öncelikle engelli sürücülerin sağlık raporu oluşturulurken sağlık kurulundan engelli sürücü belgesi alması gerekmektedir. Daha sonra tabi tutulduğu sınavlar arasında uygulamalı sınavda gerekli kolaylıklar sağlanıyor.

Ayrıca uygulamalı sınav ücretinden muaf tutulmakla beraber ÖTV muafiyeti gibi haklarda engelli sürücüler için sunuluyor.

Engelli sürücüler için gereken temel evraklar normal sürücülerle aynı sadece sağlık belgesinde engelli araç kullanabilir yazısı bulunması gerekiyor gerekli olan temel evraklarsa şunlardır:

  • 4 adet biyometrik fotoğraf
  • Diploma
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Adli sicil kaydı fotokopisi

Bu evraklarla beraber engelli sürüş yapabilir yazılı sağlık kurumundan alınmış ıslak imzalı belge ile engelli sürücü adayları kurs eğitimlerini ve sınav süreçlerini tamamladıktan sonra ehliyetlerini rahatlıkla alabilirler.

Engelli sürücü belgesinde dikkat edilen husus engel durumunuza göre ehliyetinizde belirtilen kodlara uygun araç kullanılmasıdır.

Eğer bir engelli sürücüye sadece vitesli araç kullanabilir ibareli kod ehliyetinde bulunuyorsa vitesli araçların dışında araç kullanması tehlikeli ve yasaktır. Bu kurallara uyulmadığı durumlarda gerekli madde gereğince cezai işlem uygulanır.

Sonradan Engelli Olan Sürücüler Ne Yapmalı?

Engelli olmayıp ehliyet alan kişiler için sonradan ehliyet başvurusunda sağlık raporu nasıl alınır? Eğer engelsiz olarak ehliyet sahibi olduysanız ve daha sonradan yaşanan bir kaza veya olası bir durumda almış olduğunuz ehliyetle beraber sağlık kuruluşuna giderek engelli raporu alarak yeni onaylı bir sağlık raporu alıp ehliyetinizi yenilemelisiniz.

Bu gibi durumlarda önceden kullandığınız her aracı kullanamazsınız. Yenileme işlemlerinizi tamamladıktan ve gerekli sağlık testlerinden geçtikten sonra yeni ehliyetinizde size belirtilen kodlara göre kullanabileceğiniz araç sınıfındaki araçları kullanabilirsiniz.

Genellikle engelli sürücülerin konforunu ve trafikte rahat araç kullanabilmelerini sağlamak için otomatik vites araçlar tavsiye edilir.

Ancak engelli sürücü manuel araba kullanırken bir rahatsızlık hissetmiyor ve trafiğe uygun hareket edebiliyorsa manuel araç kullanmasında bir sakınca yoktur.

Sağlık kuruluşundan almış olduğunuz raporda bu gibi detaylar belirtilmekte ve ehliyetinizde bulunan kodlara işlenmektedir.

Engelli sürücüler sadece ve sadece ehliyetinde bulunan kodlara uygun araç kullanmalıdır.

Aksi takdirde trafiği riske atma durumları söz konusudur ve trafik kontrollerinde ehliyet koduna uygunsuz araç kullanımı tespit edilirse sürücünün ehliyetine el konulur. Araç sürmesi belirli bir süre yasaklanır. Ehliyet başvurusunda sağlık raporu nasıl alınır sorusuna bu yazımızda sizlere açıklık getirdik. Böylelikle siz de gerekli belgeleri tamamladıktan sonra ehliyet alabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim