E DEVLET NEDİR? NASIL KULLANILIR VE VERMİŞ OLDUĞU HİZMETLER NELERDİR

 Bundan beş on sene öncesine kadar sadece yasal bir mevzuat hakkında bize bilgi edinmek için ilgili devlet kurumlarına gidilirdi. en basitinden vergi borcunu öğrenmek için binlerce kişinin vergi dairesine gitmesi hem maddi yük hem zaman kaybı hem de vergi dairesinde çalışan memurlar için gereksiz iş yükü oluşturuyordu.

Ülkemizin teknoloji altyapısının gelişmesi ile birlikte bütün resmi kurumların dahil olduğu, bilgi amaçlı sorgulama uygulaması vatandaşların hizmetine sunulmuştur. Peki, e- devlet nedir? E-devlet şifresi nasıl alınır? Ve alınan bu şifreyi değiştirme işlemi nasıl gerçekleşir?

E- devlet nedir

 Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 18 yaşını doldurmuş her vatandaşına internet ortamında devletin kurumlarında verilen hizmetlerin bir kısmının verilmesidir. E-devlet sisteminin amacı, tek bir platform altında bütün devlet kurumlarının bir araya gelerek ayrı ayrı paneller üzerinden vatandaşa hizmet vermesidir. Devlet dairelerinde yapılacak işlemleri e-devlet üzerinden yapan vatandaş hem zamandan kazanır hem de çok hızlı ve kaliteli bir şekilde bilgi edinmiş olur. Bu uygulamanın vatandaşa sağladığı faydaların yanı sıra devlet dairelerinde gereksiz yığılmaları da önlemektedir.

E devlet nasıl kullanılır ?

Bu uygulamanın sunmuş olduğu hizmetlerden faydalanmak için öncelikle e devlet şifresi nasıl alınır? Bunu öğrenmek gerekiyor. Bulunduğunuz şehirdeki herhangi bir PTT şubesine giderek, şifre almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Elektronik devlet şifresi alacak olan kişinin bizzat kendisi nüfus cüzdanı ile birlikte müracaat etmesi şarttır. PTT şubelerinden kesinlikle bir başka kişi için e-devlet şifresi alınamaz. Vatandaşın kişisel bilgilerinin güvenliği ve korunması için bu uygulama yapılmaktadır.

Başvuru anında bildirmiş olduğunuz telefon numarasına geçici e-devlet şifreniz gönderilecektir. internet üzerinden devlet kurumlarının vermiş olduğu hizmetleri erişim sağlamak için uygulamayı mobil telefonunuzu indirebilir ya da internet arama motorları üzerinden e-devlet yazarak giriş. Türkiye.gov.tr adresinden giriş yapabilirsiniz. E devletin vermiş olduğu hizmetler nelerdir?

Vergi, trafik, kredi. telefon, elektrik,su, internet gibi resmi olarak kayıtlara geçen her türlü borcunuzu öğrenebilirsiniz.

SSK ve Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kurumlarına ait borçlarımızı, ödenmiş filmlerinizi, emeklilik için kalan gün sayınızı, toplam ödenmiş prim gün sayısını ve bütün sosyal güvenlik verilerinize erişim sağlayabilirsiniz.

Üzerinize kayıtlı arsa, bina veel gibi taşınmaz mülkiyetlerin borçlarını ve tapu bilgilerini görebilirsiniz. Ayrıca, şahsınıza açılmış olan davaların durumları hakkında bilgi edinebilir, adli sicil kayıtlarınızı kontrol edebilirsiniz. Şunu belirtmek isteriz ki e devlet hizmetleri sadece bilgi vermek amaçlıdır.

Editör: TE Bilişim