E-Devlet Üzerinden İşsizlik Maaşı Nasıl Sorgulanır?

Günümüzde E-Devlet üstünden birçok işlem yapılmaktadır. Bunlardan biri E-Devlet işsizlik maaşı sorgulama işlemidir. Web sitesinden kolayca erişilen bu işlem ülkemizde çok sayıda işsiz vatandaşı yakından ilgilendiriyor.

İşsizlik maaşı nedir? Kimler alabilir? Maaşın miktarı ne kadar? E-Devlet üzerinden sorgulaması nasıl yapılır? Bu soruların cevaplarını ve konunun detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Nedir?

E-Devlet işsizlik maaşı sorgulama işlemine geçmeden önce işsizlik maaşı nedir bunu öğrenelim. 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası kapsamında içeriği düzenlenmiş olup buna göre tanımlanmış olan işsizlik maaşı, sigortalı çalışan insanların yasadaki şartlara uyum sağlamalarıyla oluşan geçici bir güvenlik sistemine verilen isimdir. İş ödeneği diğer bir adıyla işsizlik maaşının alınabilmesi için belli başlı şartlar vardır. Bunlardan bazıları:

  • Çalışan kişinin kendi iradesi dışında işsiz kalması,
  • Hizmet sözleşmesinin yani akdinin sona erme zamanından önce 120 iş günü çalışmış olması,
  • Hizmet sözleşmesinin sonlandırılma vaktinden önce son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortasına ait paranın ödenmiş olması,
  • Hizmet akdinin sonlandırıldığı süreden 30 gün sonra en yakın İŞKUR kurumuna başvurması ya da online olarak müracaat etmesi, işsizlik maaşının alınması için yeterli şartlardır.

2021 yılında en düşük kademede işsizlik maaşı 1.420,14 lira, orta kademede 1.688,9 lira, en yüksek kademede ise 2, 840,28 lirayken bu rakamlar 2022 yılında en düşük kademe 2137 lira, orta kademede 2541 lira ve yüksek kademede 4272 liraya yükselmiştir. Ülkemizde çoğu işsizlik maaşı alan vatandaşlar için yükselen rakamlar hayli sevindirici olmuştur.

E-Devlet Üzerinden İşsizlik Maaşı Nasıl Sorgulanır?

E-Devlet işsizlik maaşı sorgulama işlemini yapabilmemiz için öncelikle mevcut bir E-devlet hesabımızın olması gerekir basit bir şekilde kendi hesabımızı oluşturabiliriz. İlk olarak hesabımızın olabilmesi için E-devlet şifremizin olması gerekir şifremizi en yakın PTT Merkez Müdürlüklerinden cüzi bir ücret karşılığı alabilmek mümkündür. Tek yapmamız gereken kimliğimizle birlikte PTT şubesine gitmek olacaktır. Sonrasında https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ sayfası üzerinden şifremiz ve TC kimlik numaramızla sisteme giriş yapabiliriz.

Tüm bunları yaptıktan sonra maaşı sorgulamaya geçebiliriz. Bunlara maddeler halinde bakalım:

  1. İlk olarak https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi adlı web sitesine ulaştıktan sonra E-Devlet şifresi ve TC kimlik numaramızla birlikte sisteme giriş yapmalıyız.
  2. Ardından eğer kimlik doğrulaması yapmadıysak bunu halletmeli, ancak sonrasında işleme devam edebiliriz.
  3. Sisteme giriş işlemlerini tamamen bitirdikten sonra E-Devlet’in ana sayfasında bulunan arama motoruna basarak ilgili yere 'İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı ve Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama (İŞKUR yazıp ardından açılan sayfada aldığımız ödemeleri, işsizlik ve kısa çalışma ödeneğini, iş kaybı tazminatı ve daha birçok bilginin detayını burada görebiliriz.

E-Devlet işsizlik maaşı sorgulama işlemiyle birlikte tüm detaylara erişmek mümkün.  İşsizlik maaşını sorgulamaya yönelik aynı işlevi gören başka alternatif yollar da mevcut.

Alternatif Yollar

İşsizlik maaşının sorgulamasının diğer yollarından biri doğrudan gidebileceğiz en yakın PTT (T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü) kurumlarıdır. Kimliğimizle beraber yetkili kişiye müracaat ettiğimiz zaman bize işsizlik maaşı hakkında bilgi verebilir.

Diğer bir alternatif ise telefon ile öğrenmedir. Alo 170 hattını arayarak yetkili kişilerden işsizlik maaşımızı sorgulayabilir, detayları hakkında bilgi edinebiliriz. Tüm bunlara ek olarak işsizlik maaşının hangi durumlarda kesildiği hakkındaki bilgileri yazımızda ele alacağız.

Hangi Durumlarda İşsizlik Maaşı Kesilir?

Maaşı sorgulamayı bilmek kadar hangi durumlarda kesildiğini bilmekte bizler için çok büyük önem taşır. İşsizlik maaşı yol açan sebepler, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 52’nci maddesiyle güvence altına alınmış olup bu kanuna göre kişi işsizlik maaşı almaktayken;

  • İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) kurumu tarafından kişiye uygun son çalışılan yerdeki maaşını ve çalışma koşullarını haksız bir nedene dayandırarak reddetmesi,
  • İşsizlik maaşı aldığı süreçte kişinin geliri olduğunu saptayan bir işe sahip olduğunu ya da Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli maaşı olduğu tespit edilen,
  • İŞKUR tarafından açılan meslek edindirme ve yetiştirme kurumlarından haklı bir nedene dayanmaksızın eğitimini reddetmesi,
  • İŞKUR tarafından istenilen kişi hakkındaki istenilen bilgi ve belgeleri belirtilen sürede kuruma teslim etmediği görülen, kişiler işsizlik maaşı alma hakkını kaybeder.

İşsizlik maaşı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz iskur.gov.tr/is-arayan/issizlik-sigortasi/issizlik-odenegi/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Son olarak yazımızın daha bilgilendirici olması adına nasıl hesaplandığını ve bu maaşı aldığımızda bizlere ne gibi avantajlar kazandırdığına da yer vermek istedik.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşı almaya hak kazanan sigortalı işsizler, maaş almaya başladıkları süreden itibaren son 3 yıl esas alınarak yatırılan prim günleriyle maaş alırlar. Kişilerin maaşları prim günlerine göre değişkenlik gösterebilir ve ortalama brüt üzerinden hesaplanır. Daha iyi anlaşılması için aşağıya hesaplanmasıyla ilgili bir tablo bırakıyoruz.

2022 yılı için aylık işsizlik ödeneği hesabı tablosu

İşsizlik Maaşı Alarak Elde Edilen Avantajlar

İşsizlik maaşı alarak başka haklar kazanmak da mümkün.

İşsizlik maaşının alındığı süre zarfı boyunca sadece genel sağlık sigortası çerçevesinde bakmakla yükümlü olduğu kişilerin kişiyle aynı anda sigortadan yararlanma hakkına sahip olması,

İŞKUR’un açmış olduğu meslek edindirme ve yetiştirme eğitimlerine katılma hakkı kazanması, kişinin işsizlik maaşı aldığında kazandığı haklar arasında gösterilebilir.

Milletvekili Avcı’dan Ulupınar mesajı! Milletvekili Avcı’dan Ulupınar mesajı!

İnternet Üzerinden İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? İnternet Üzerinden İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?