5400 emeklilik şartları emeklileri ilgilendiren 3 tarih söz konusu olduğunda gündeme gelir. 1 Ekim 1999 öncesi işe girenler, 1 Ekim’den 30 Nisan’a kadar işe girenler ve 1 Mayıs 2008 sonrası işe girenlerin emeklilik şartları farklıdır. Bu yüzden farklı uygulamalar söz konusu olduğunda emeklilik ve yaş süreleri değişmektedir.

8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe girenler 5400 gün ve 60 yaş koşuluyla emekli olabilir. Bu yüzden kadın ve erkeklerde farklı koşullara bağlı olarak emeklilik söz konusu olmaktadır. Bağkur hizmet dökümü e-devlet üzerinden kontrol edilerek emeklilik şartlarını en iyi şekilde öğrenebilirsiniz. Kaç gün prim ödediğinizi ne kadar priminizin olduğunu bu şekilde görebilirsiniz.

Kaç Yaşında Emekli Olabilirsiniz?

30 Nisan 2008 tarihinden evvel ilk işe girişi olan kadın ve erkekler 61 yaşında emekli olabilmektedir. 1 Mayıs 2008’den sonra erkekler 5400 gün, 63 yaş, kadınlar ise 5400 gün 61 yaşla emekli olur. Bu şekilde emeklilik hakkına sahip olan kadınlar 2 yıl daha erken emekli olabilir.

5400 günden emeklilik şartları konusunda SGK müdürlüklerine giderek de bilgi edinebilirsiniz. Bugün şartlarında emekli olmak izin gereken eksik prim günleriniz ve koşullarınız bu şekilde ortaya çıkacaktır. E-devlet üzerinden ilgili bilgileri takip ederek emeklilik sürecinizi planlayabilirsiniz.

Emekli Maaşı Şartları

Az prim ödenmesi durumunda emekli maaşı da az olacaktır. Bu yüzden normal emeklilik maaşından %20-25 oranında daha düşük maaşla emekli olunması söz konusu olur. Emekli Sandığı, Bağkur, SSK farketmeksizin bu şartlarda ilk işe girişin söz konusu olduğu durumlarda emeklilik için gereken şartlar da değişecektir. Buna göre prim borcu olan vatandaşların emekli olması halinde öncelikle eksik primlerin ödenmesi şartı aranacaktır. Sonrasında ise başvuru yapılarak ilgili primlerin ödenmesi sağlanacaktır. 5400 gün emeklilik şartları son derece değişken olmakla birlikte prim borcu olan vatandaşların emekli olması için gereken şartlar ilgili tarihlere göre belirlenecektir.