2023 Dul Ve Yetim Maaşı (Aylığı) Sorgulama Nasıl Yapılır?

En başta söylemekte fayda olacaktır ki dul ile yetim aylığı sorgulama işlemleri genel itibari ile; toplumsal güvenlik kurumu şubeleri, e-devlet uygulaması ile ALO 170 hattı aranarak gerçekleştirilebilir. Bu üç uygulamadan biri aracılığı ile yetim ve dul maaşı başvurularının sonuçları öğrenilebilir.

ALO 170 telefon hattı tercih edilmesi durumunda ise vatandaşlardan kimlik bilgilerini doğrulamaları talep edilecektir. Hayatını kaybetmiş yakının vefat zamanı, müracaat numarası ile kimlik numarası aracılığı ile dul ve yetim maaşı bağlanıp bağlanmadığı durumlarının tamamı telefon yöntemi ile öğrenilebilir.

E-Devlet Uygulamasından Yetim Ve Dul Maaşının Sorgulanması

E-devlet uygulamasından dul ve yetim maaşının sorgulanması amacıyla öncelikli olarak PTT'den 2 TL karşılığında e-devlet şifresinin alınması ve daha sonrasında ise bu şifre ile beraber T.C kimlik numarasının kullanılması ve e-devlet uygulamasına giriş yapılması gerekir. Arama bölümüne ise "yetim dul aylığı" yazıldıktan sonra çıkan pencereler arasından doğru olan buton tıklanır. Sayfada ise sorgulanma gerçekleştirilmesine imkân veren bir buton bulunacaktır. Butona basılmak suretiyle sonuç öğrenilebilir.

Peki, Nedir Dul Maaşı?

Dul maaşı genel itibari ile eşi hayatını kaybetmiş olan vatandaşlara devlet tarafından bağlanan bir maaştır. Bu maaş, hem erkekler hem de kadınlara verilebilir. Dul ve yetim aylığı alınması koşulları ise genel itibari ile sadece resmi nikâhlı eşlerin hayatını kaybetmesi durumunda bu maaş alınabilir.

Boşanmış olan kişilerin bu biçimde bir hakkı talep etmeleri dahi söz konusu olamaz. Dul maaşı söz konusu olduğunda İmam nikâhının herhangi bir geçerliliği söz konusu değildir. Eşin, hayatını kaybetmesinden sonra vatandaşlar yeniden evlenirse ya da akrabası olmayan biri ile aynı evde yaşamaya başlarsa eğer bu maaş otomatik bir şekilde kesilir. Dul ve yetim aylığı alan vatandaşların yaşamları ve diğeri periyotlarla denetim altına alınır.

Ölüm Belgesinin Alınması

Ölüm Aylığı Hangi Durumda Kesilir, Yeniden Nasıl Bağlanır? Ölüm Aylığı Hangi Durumda Kesilir, Yeniden Nasıl Bağlanır?

Vefat belgesi almak amacıyla öncelikli olarak hayatını kaybeden vatandaşın yakınları, İl Halk Sıhhat Müdürlüğü'ne başvuruda bulunur ve daha sonrasında ise nüfus müdürlüğüne müracaat edilir.

Müracaat sırasında hayatını kaybetmiş vatandaşın kimlik kartı veya nüfus cüzdanı, Sağlık Müdürlüğüne ibraz edilir. Eğer ki bunlardan biri tedarik edilemiyorsa e-devlet uygulaması üzerinden aranan ve kimlik bilgisini doğrulayan bir belgenin kullanılması da mümkündür. Dilerseniz 65 Yaş Yaşlılık Maaşı sorgulama konumuza göz atabilirsiniz.