Çin, Hanta virüsü şoku yaşıyor. Yunnan eyaletinde bir şahıs otobüste yaşamını yitirdi. Şahsın hanta virüsü taşıdığı belirlenince 32 yolcu karantinaya alındı. Bu virüsün, fareler ve diğer bazı kemirgenlerden insanlara geçtiği bildiriliyor.

Dünyada bu gelişmeler yer alırken, Shanghai Üniversitesi’nde doktora adayı olan Nurettin Akçay yaptığı paylaşımda Hanta virüsünün yeni olmadığına vurgu yaparak, 2009 yılında da bu virüsün Zonguldak’ta da rastlandığını söyledi.

Akçay'ın, “Hantavirüs yeni bir virüs türü değil. Hemen fare yiyorlar diye kimseyi karalamayın. 2009 yılında Zonguldak ve Bartın'da 8 kişide hantavirüse rastlanmıştı. Bizimkiler fare mi yiyordu.” Paylaşımına Zonguldaklı gazeteci Ersoy Dede de yorum yaptı.

15 NİSAN 2009 TARİHLİ HABER

Zonguldak ve Bartın'daki "Hantavirüs" ile ilgili ilk teşhisi koyan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç. Dr. Güven Çelebi, "Virüsle ilgili laboratuvar testleri sonuçlanan 13 olgunun 9'unda Hantavirüs pozitif olarak saptanmış, 1 vaka kaybedilmiştir" dedi.

Virüsün bulaşması ve belirtileri

Farelerle temas olasılığı daha yüksek olan çiftçiler, hayvancılıkla uğraşanlar, liman işçileri gibi meslek gruplarının daha çok risk altında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çelebi, "Virüsü taşıyan bir kemiricinin insanı ısırması sonucu da hastalık insana bulaşabilir. Virüs, insana genellikle, gıdalara bulaşmış virüsün ağız yoluyla alınması ya da çevreye bulaşmış virüsün toz halinde havaya saçılması ve bunun solunması yoluyla bulaşmaktadır. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 hafta arasındadır" dedi.
Doç. Dr. Çelebi, hastalığın insandan insana direkt yolla bulaştığına dair bir veri bulunmadığını belirterek, "Bu nedenle hastaların karantinaya alınması gibi önlemelere gerek yoktur. Hastalara bakım veren sağlık personelinin standart korunma önlemelerine uyması önerilmektedir" dedi.

Editör: TE Bilişim