Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Montrö Sözleşmesi’nun 86.yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “'Montrö Sözleşmesi’nin bu kadar süre zarfında hiçbir millet tarafından feshedilmemiş olması Türkiye'nin başarısıdır” dedi.

Montrö Sözleşmesi’nin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başarısı olduğuna vurgu yapan Başkan Çetin Bozkurt, Türk boğazları bölgesinden geçiş, Türkiye'nin güvenliğini ve Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerin bu denizde güvenliklerini koruyacak şekilde düzenlenen Montrö Sözleşmesi'nin, 86 yıldır Türkiye'nin gözetiminde titizlikle uygulandığını söyledi.

Montrö’nün kısa denebilecek bir sözleşme olduğunu ve boğazlardan geçiş, savaş gemileri, ticaret gemileri ve uçaklar ayrımı yapılarak düzenlendiğini belirten Başkan Bozkurt, şunları kaydetti:

“Montrö gereğince, ister Karadeniz'e kıyısı bulunsun, ister Karadeniz'e kıyıdaş bir devlete ait olmasın, Türk boğazları bölgesinden sadece hafif su üstü gemileri, küçük savaş gemileri ve yardımcı sınıf gemiler geçebilmektedir. Bu gemilerin boğazlardan geçebilmesi için Türk Hükümeti'ne 8 gün öncesinden ön bildirimde bulunmaları gerekmektedir. Hiç kimse elini kolunu sallayarak Türk boğazlarından geçiş yapamaz. Türkiye, boğazlarla ilgili tedbirler alabilir, ama bunlar Türkiye'ye özel tedbirler olabilir. Bugün sözleşme feshedilirse, Türk boğazları bölgesinde bugün Türkiye'nin sahip olduğu haklardan daha azına sahip olmasını hiç kimse isteyemez. Neticede iki ulusal boğazı ve bir iç denizinden Karadeniz ile Akdeniz arasında Ege'den gemiler geçiş yapacaktır. Sözleşme feshedilip öngörülen süre zarfında sözleşme yapılamazsa, Karadeniz dünyadaki diğer denizlerde ve okyanuslarda olduğu gibi karasuları dışında açık deniz statüsünde olur. Bugün Montrö Sözleşmesi’nin yürürlükte olması Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün başarısıdır.”

Editör: TE Bilişim