Devrek’in Bılık Köyü’nde Roma dönemine ait yer altı örgü mezarı bulundu.

Devrek’in Bılık Köyü’nde köy mezarlığının temizleme, bakım ve yüzeyinin düzenlenmesi sırasında Geç Roma Dönemine ait ve Aristokrat bir kişiye ait olduğu düşünülen yer altı örgü mezarı bulundu.

     Köy Hizmetleri Müdürlüğü Devrek Şefliği Ekipleri tarafından köyün mezarlığını düzleme, bakım ve onarım çalışmaları yapıldığı sırada katoya mezarın tavan ve kenar taşları takıldı. Bunun üzerine köy muhtarı Mustafa Karakaş durumu hemen Jandarma’ya ve Devrek Kaymakamına bildirdi. Devrek Kaymakamı Ümit Altay da konuyla ilgili olarak Eğerli Müze Müdürlüğü’nü haber etti. Ereğli Müze müdürlüğü ekiplerinin yarın Devrek’te olacağı kaydedilirken, mezar jandarma tarafından koruma altına alındı.

     Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan tarihçi, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz, bu mezarın Roma dönemine ait olduğunu ve korunması gerektiğini bildirdi.

    Karauğuz şunları söyledi:

    “Devrek’in Bılık Köyünde mezarlık düzeltilmesi sonucunda ortaya çıkartılan bu mezar 4 blok taş ile oluşturulmuş yeraltı örme mezar özelliği taşıyan bir aristokrat mezarıdır. Büyük kesme taşlarla oluşturulan ve sadece tek bir ölü için tasarlanan bu mezarlara özellikle Devrek’in Alparslan ve Pınarönü Köylerinde ve civar köylerde çokça rastlanılmaktadır. Genç Roma Dönemi özelliğini taşıyan bu mezar da bir aristokrata aittir. Korunması gerekir, bölgemizin tarihini yansıtması anlamında büyük bir anlam ifade ediyor”