Küçükbaş Hayvan Desteği Nasıl Alınır?

Küçükbaş hayvan desteği, 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmeye başlayan hibe desteğidir. 2023 yılına kadar sürecek olan hibe destekleri, tarım ve hayvancılığın geliştirmek adına önemli destekler sağlamaktadır. GAP, DAP, DOKAP ve KOP projeleri kapsamındaki iller için küçükbaş hayvan desteği alınabilir.

Küçükbaş Hayvancılık Devlet Desteği

Küçükbaş hayvancılık desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılıksız olarak verilen devlet desteğidir. Bu desteğin amacı, sıfırdan küçükbaş hayvancılığın yapılması için değildir. Hali hazırda küçükbaş hayvancılık ile ilgilenen çiftçilere, daha fazla hayvan alması için destek sağlanır. Alınan hayvanlar için ödeme yapılmaktadır.

Çiftçilerin ahır kurma projeleri olduğunda da devlet desteği alınabilir. Bu durumda devletten doğrudan hayvan almanız mümkün değildir. Ancak ahır yapımı, damızlık boğa, teke ve koç alımı, gübre sıyırıcı makinesi gibi satın almaları destekleyecek hibeler verilir. Küçükbaş hayvancılık için ekipman desteği %50 oranında sağlanır. Projelerin il ve ilçe müdürlüklerine sunulması ve onay alması gerekmektedir.

100-200 baş arası küçükbaş hayvana sahip olan ve kurulu bir düzen işleten çiftçilere, hem hayvan satın alma desteği hem de projelerini büyütmeleri için ekipman destekleri sağlanır. Hibe desteği net olarak %50 oranında belirlenmiştir. Devlet desteği ile birlikte Ziraat Bank da çiftçilere kredi desteği vermektedir.

Başvurular Nereye Yapılır?

Küçükbaş hayvan desteğinden yararlanılması için faaliyet gösterilen alanın proje kapsamında olması gerekir. Proje kapsamında değerlendirilen bölgeler şunlardır; Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz, Konya Ovası. Bu bölgeler, Tarım ve Orman Bakanlığının farklı projeler yürüttüğü bölgeler olup sadece buralarda hayvancılıkla ilgilenen çiftçilere hibe desteği verilmektedir.

Küçükbaş hayvan desteği almak için gerekli şartlara sahip olan çiftçilerin başvuruların il Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapmaları gerekir. Damızlık erkek materyal alımları için ilçelerdeki Tarım ve Orman Müdürlüklerine de başvuru yapılabilir. Başvuru öncesinde şartların sağlanması ve belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Gerekli belgeler hakkında bilgiler de Tarım ve Orman Bakanlığı resmi web adresinde yayınlanmıştır.

Başvurular Nasıl Yapılır?

Hayvancılık hibe başvurusu için sağlanması gereken başlıca şartlar vardır. Başvurular, gerçek kişi veya tüzel kişiler tarafından yapılabilir. Yatırımcının, proje kapsamında bir ilde faaliyet göstermesi, kurulu bir düzeninin olması gerekir. Verilecek olan hayvan desteği, işini büyütmesi içindir.

İllerde yer alan Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapılır. Bakanlığın Türkvet kayıt sistemi üzerinden kayıt oluşturulması ve Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıt olunması ardından başvuru yapılabilir. Başvuru aşamasında arazi varlıklarını gösteren evraklar olmalıdır. Ön başvuru yapıldıktan sonra hibe desteğinin sonucu E-devlet sistemi üzerinden öğrenilebilir.

Başvuru Süreleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılıkla uğraşan çiftçilere hibe desteği vereceğini 2019 yılında açıklamış, aynı yıl içerisinde destek vermeye başlamıştır. Hibe desteği, 2023 yılına kadar devam edecektir. Başvuru yapmak için gerekli şartların sağlanması ve belgelerin hazırlanması ardından Tarım ve Orman Müdürlüklerine dilekçe ile müracaat edilmesi gerekir. Hibe desteği sonucu kısa süre içerisinde açıklanmakta ve 12 aylık ödeme süreci başlamaktadır.

Küçükbaş Hayvancılık Desteği Şartları

Küçükbaş hayvancılık hibe desteği başvurusu öncesinde, başvuru sahiplerinin 100-200 baş küçükbaş hayvan işletmeleri olması gerekmektedir. Yeni ahır, ağıl yapımı gibi süreçler için devletten destek alınabilir.

Hibe desteği şartlarına göre çiftçilerin çiftçilik belgesi olması, Tarım ve Orman Müdürlüklerinin sistemlerine kayıtlı olması gerekir. Sahip olan arazinin varlığını gösterecek belgelerle birlikte illerin veya ilçelerin müdürlüklerine şahsen müracaat edilerek Küçükbaş hayvan desteği almak için ön başvuru yapılabilir.

Editör: TE Bilişim