Kosgeb iş planı dosyası girişimcilerin önündeki en önemli aşamalardan biridir. Kosgeb iş planı girişimcilerin destek alması için, girişimcinin kurmayı düşündüğü iş fikrini potansiyelini vizyon ve misyonunu açıkça yazılı olarak ifade etmesini sağlar. Bilindiği gibi her yıl güncellenen KOSGEB hibe ve destekler, sermayesi zayıf olan girişimciler için bir umut kaynağı oluyor. Sadece bu yıl 137.000 farklı işletmeye 3.3 milyar TL destek verilmiştir. İleri girişimci grubuna giren girişimcilere 370.000 TL destek verilirken geleneksel girişimcilere 60.000 TL destek verilmektedir. Ayrıca şirketin kuruluş döneminde sermaye şirketlerine 10.000 TL, gerçek kişilere ise 5.000 TL kuruluş desteği verilmektedir. KOSGEB işini geliştirmek isteyen girişimcilerin önünü açmak için kurulan bir kuruluştur. Genç girişimcilerin sorumluluğu, gerçekten büyüme potansiyeli olan ve işsizler için istihdam yaratabilecek potansiyele sahip bir iş fikrini ortaya dökebilmek, bu fikrin geçerliliğini somut deliller göstererek ve istatistiklerden istifade ederek ortaya koyabilmektir. Yani dosyayı inceleyen memurları, işletmeyi büyüteceğine gerçekten inandırabilmektir. Elbette ki hiç kimse geleceği tam olarak kestiremez. Çok parlak görünen bir iş fikri tasarlandığı gibi ilerleme kaydedemeyebilir. Bu noktada girişimci kişinin risk alması söz konusudur. İşte bu nedenle, girişimcinin belli bir birikime ya da sermayeye sahip olması ve bu sermayeyi riske edebilmesi gerekiyor. Hiçbir iş ne kadar parlak olursa olsun Sıfır risk lüksüne sahip değildir. Bu nedenle fikir ne kadar parlak olursa olsun işe küçük ölçekte başlamak, işler yolunda gitmediğinde daha az zararla kurtulmak için küçük adımlarla başlamak akıllıca olacaktır. Çünkü girişimciler için cesaretin bile belli bir sınırı olmalıdır. Girişimciler piyasanın durumunu güncel olarak değerlendirmeli bazı güçlü öngörülerde bulunabilmeli, işleri ile ilgili çevrelerini geliştirmelidir. KOSGEB iş planı her girişimci için, hibe-kredi almak için, atlamaları gereken bir engeldir. Bu dosyanın özenle hazırlanması gerekiyor. Dosyada ifade edilen rakamların atmasyon olmaması, tutarlı ve somut olması gerekiyor. KOSGEB tarafından alınacak hibe veya kredi+ hibe desteği, tüm harcamalarınızı karşılayamayacağı için, önceden belli bir parasal birikiminizin olması gerekiyor. Seçeceğiniz işin KOSGEB tarafından onaylanmış bir sektör olması gerekiyor ki, bu kuruluş NACE kodları adı altında, destek verdiği tüm sektörleri kendi resmi sitesinde vermektedir.

Girişimcilik Kursu

Girişimcilik kursuna kayıt olmayan hiç bir girişimci, hibe+ kredi alamaz. Bu kurs, girişimciyi gerçek hayata, zorluklara ve iş dünyasının tüm ayrıntılarına hazırlar. Girişimcinin pembe hayalleri, kurs boyunca biraz kararsa da ayakların yere sağlam basması gerekiyor. Kurs her girişimci için, ufuk açıcıdır. Bu kursun, girişimciler için, kuracakları iş hakkında daha önce ön göremedikleri bir çok bilgiyi ve deneyimi kazanmak gibi artısı vardır. Piyasa durumunu değerlendirmek, iş hukuku hakkında ve iş etiği hakkında bilgi almak, yöneticilik esaslarını öğrenmek, şirket kurmanın yollarını bilmek, girişimciyi hazırlar. Kursta KOSGEB iş planı doldurma hakkında da yeterli bilgiler verilir.

KOSGEB İş Planı Hazırlama Öncesi

KOSGEB iş planı hazırlanmadan önce bütün girişimcilerin belli bir araştırma safhasına girmesi gerekiyor. Her girişimci kendi alanı ile ilgili olarak, rakip analizi müşteri potansiyelini araştırma, müşterinin genel özelliklerini tanıma, tüketim alışkanlıklarını öğrenme, ürünün en çok hangi durumlarda sirküle olacağını tespit etme, üretilecek ürünün sirkülasyon potansiyeli, ticaret potansiyeli o ürünle ilgili arz-talep dengesi gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak büyük yararlar sağlar. Bu da araştırma ister, ki her girişimci, zaten kendi iş yerini kuracağı için, böyle bir araştırmadan çekinmez ve yorulmaz. Çünkü başkalarının değil, kendi işini yapmaktadır. Başkalarından emir almak yerine, kendi işinin patronu olacaktır. Belki bu durum, girişimci kişiye fazladan çalışma, risk alma, zarar etme gibi yükler yükleyebilir. Ancak girişimci kişi, gözünü diktiği noktaya ulaşmanın bedellerini de ödemeye hazır olmalıdır.

Girişimcilik Destek Programı Çerçevesinde Girişimci İş Planı

KOSGEB iş dosyasında girişimci kişinin ismi, soy ismi ve iş fikrinin adının belirtilmesi, kurulacak işletmenin adının yazılması isteniyor. Girişimciler bu dosyayı doldurmaya başlamadan önce, girişimci bilgileri adı altındaki başlıkta, hem kendileri hakkında hem de ortakları hakkında bilgi verirler. Genelde iş deneyimleri, sertifikaları diplomaları belgelendirerek bunu yaparlar. İş fikrinin açıklanması da en önemli noktadır. Bu gün yüzlerce farklı sektörde iş kurma şansınız bulunuyor. Bunlar arasında anladığınız ve geliştireceğinize kalben inandığınız işi seçmenizi öneriyoruz. Bu işi neden kurmak istiyorsunuz? Bu soruyu kendinize sorun ve tutarlı cevaplar geldiğinde, dosyaya yazın. Bu işte pazar ve para kaynaklarınızı da belirtiniz.

Neden Ortak Alıyorsunuz?

Genellikle tüm girişimler, ortaklarla başlar. Ortaklık güçlerin birleştirilmesidir ve dürüstlük olduğu müddetçe başarı kaçınılmaz olmaktadır. Ortakların, kurulacak iş hakkında bağlantı bilgi ve deneyimleri olmalıdır. Daha önce hiç yapmadığınız bir işe yüz binlerce lira yatırmanız pek yararlı olmayabilir. Bu dosyada kuracağınız işin, hedeflerini açık olarak belirtmeniz istenir. Misyon ve vizyonunuz nedir? Ne yapmaya çalışıyorsunuz. Mesela 1 yıl sonra şirketinizi nerede görüyorsunuz? Kısa vadeli denilen 1 yıllık hedeflerinizi yazın.

Pazar Araştırması Yapın

Pazarınız dondurma pazarı mı? Tekstil sektörü mü? Hangi alanda çalışacaksanız, bu alanın pazarını araştırmanız gerekiyor. İş hacmi, para hacmi, getiri ve götürüsü hakkında mantıklı verileriniz olmalıdır. Daha önce bu işi yapanlar size model olabilir. Rakiplerinizi iyice inceleyerek, onların nasıl kazandıklarını, nasıl büyüdüklerini araştırmanızı da öneriyoruz. mümkünse, onların kusurlarını, eksikliklerini de tespit edin. Bu eksiklikler, sizin için büyük avantajlar sunabilir. Piyasadaki güncel fırsatları gözlemleyin, işinizi tehdit edebilecek tüm yerel ulusal ve global faktörleri, döviz kurlarını dahi inceleyin. Kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olmak, A,B,C,D,E planı gibi planlara sahip olmak; işler ters gittiğinde batmanızı engelleyecektir. KOSGEB iş planı hazırlama aşamasında bunlara dikkat ediniz.

Hizmetin Reklamı

Bir girişimcinin en iyi anlaması gereken konuların başında, reklamı yapılan hizmet veya ürünlerin, reklamı yapılmayan hizmet veya ürünlerden daha hızlı büyüyeceğidir. Firma yerinin doğru seçilmesi, kirasının uygun olması, yerinin merkezi olması, mülk sahibinin sizi yerinizden etmeyeceğinden emin olmanız, müşterilerinize hangi yollardan ulaşacağınız gibi konular araştırılmalıdır. Araştırdığınız her konu, sizi KOSGEB hibe ve kredilerine daha çok yaklaştıracaktır

İşin Akış Şeması

İşinizi kurarken, belli bir program ve düzen içinde kurmanız gerekiyor, ürün satacaksanız, bu ürünün son müşteriye ulaşacağı sürece kadar her süreci şema halinde gösterin. Satış ve sirkülasyon için gereken belge ve izinleri, nasıl nereden alacağınızı bir tablo şeklinde düzgün ve anlaşılır olarak yazın. İşletmenizde çalıştıracağınız elemanlarınızın kimler olacağı, hangi görevleri yapacaklarını yine şema halinde belirtin. Bu şema işin organizasyon şemasıdır.

Finans Kaynaklar ve Giderler

 KOSGEB iş planı doldururken, işi kurmanıza yardım edecek finansal kaynaklarınızı belirtin. İş için gerekecek tüm makineleri, araçları donanımları tek tek belirleyin. Kiraladığınız iş yeri için, tadilat masrafları, bakım masrafları gibi giderleri belirleyin. Sonra da işletmenizin, aylık yıllık giderlerini belirleyin. Mesela kaç kişi çalıştıracaksınız, sigorta ve maaşları neye mal olacak? Aylık kira gideri, ısınma giderler, yakıt giderleri, telefon elektrik giderleri gibi, sabit olacak tüm giderleri belirleyin. Bunun için acele etmeden düşünerek ve kendinize zaman vererek hazırlayın. O an için aklınıza gelmeyen önemli sabit giderler olabilir. Bunları daha sonra hatırlayabilirsiniz. Aylık giderlerinizi belirledikten sonra, tasarladığınız aylık gelirlerinizi de tahmin edin. Aylık 50 bin TL gideriniz varsa, gelirinizin bundan fazla olması gerekiyor. Ya da ilk 3 ay, hiç kar etmeden ilerleyebilir, sonra ani bir yükseliş gösterebilirsiniz. İlk 3 ay reklam ve tanıtım çalışmaları, düzenin oturtulması ile geçecek zaman olacağı için, bunu kafanıza fazla takmayın. Ama KOSGEB hibe ve kredi almanız için gerekli aşamalardan biri olan KOSGEB iş planı doldurulurken, mutlaka öz kaynaklarınızdan söz edin. Mal ve mülkleriniz, ev araba gibi varlıklarınız, banka kredi başvurularınızdan da söz edin.

Editör: TE Bilişim