Girişimcilerin ve küçük ölçekli işletmelerin daha iyi yerlere gelmesi ve hedefledikleri konuma ulaşabilmeleri için, kriterlere uyan başvuru sahiplerine hibe ya da geri ödemeli şeklinde destek kredileri sağlamaktadır. Limitler ise, başvuru sahibinin durumuna ve kredi türüne, iş alanına göre değişkenlik gösteriyor. KOSGEB kapsamında, neredeyse her iş alanından birçok alt kategori bulunuyor. Bu nedenle, iş fikri olan ya da girişimci adayı olan herkesin mutlaka kontrol edip, başvurması gereken bir mercii olduğunu söyleyebiliriz. 



KOSGEB Destekli Hangi İşleri Yapabilirim?


KOSGEB bünyesinde birbirinden farklı onlarca girişim programı var. Sizin ilgi duyduğunuz ve ilerlemek istediğiniz alan için hangisi uygunsa buna uygun bir program tercih etmelisiniz. Oldukça rağbet gören ve girişimcilere ilham veren belli başlı bazı iş fikirleri bulunuyor. Bunlar arasında, restoran açmak, kafe açmak, oto yıkama ya da oto ekspertiz merkezi açmak, kuru temizleme servisi kurmak, medikal mağaza açmak, hediyelik eşya dükkanı açmak, organik sebze- meyve satışı yapmak, güzellikle merkezi/ kuaför açmak, fırın açmak, tamirci dükkanı açmak ya da ambalaj/ plastik üretim yeri açmak gibi seçenekler yer almaktadır. Bununla beraber, tekstil sektörü de en çok tercih edilenlerden biri. Perakende satış sektörüne giriş yapmak, mobilya üretimi ya da satış merkezi açmak veya teknoloji mağazası açmak da göze çarpan seçenekler arasında bulunmaktadır.  

Hangi KOSGEB Destek Türünü Tercih Etmeliyim?


Destek programları içerisinde, onlarca seçenek bulunuyor. Girişimci Destek Programı, Genel Destek, İş Birliği Güç Birliği, KOBİ Proje Destek Programı, KOBİGEL/ KOBİ Gelişim Destek Programı, AR- GE/ İnovasyon, Endüstriyel Uygulama, KOBİ Teknoyatırım şeklinde birçok destek programı yer alıyor. Ek olarak, Tematik Proje, Gelişen İşletme Pazarı KOBİ Destek Programı, Teknopazar Programı, Stratejik Ürün Destek Programı, Kredi Faiz Desteği ve Laboratuvar Hizmetleri şeklinde de program türleri yer almaktadır. Genel itibariyle, girişimcilik, genel destek ve KOBİ destek programları sıklıkla tercih edilenler arasında yer almaktadır. Fakat, daha spesifik bir fikriniz varsa ya da daha farklı bir alan için destek kredisi istiyorsanız, diğer destek programlarına dahil olmalısınız.  Her bir program için KOSGEB’in resmi sayfasında gerekli açıklamalar ve yönlendirmeler bulunmaktadır. Bunları kullanarak istediğiniz programa başvuruda bulunabiliyorsunuz. Tabii öncesinde, şart koşulan maddelere de uyum sağlamış olmanız önemli. 

KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?


KOSGEB kapsamında her ne kadar farklı alanlarda başvuru imkanı olsa da, temelde belli başlı kurallara mutlaka uyum sağlamış olmalısınız. İlk olarak, bulunduğunuz ilde yer alan İş- Kur ya da KOSGEB görevli birimlerine birebir başvuruda bulunabilirsiniz. Burada Uygulamalı Girişimcilik eğitimi verilmektedir. Bu eğitimi tamamlamış olmanız en önemli şartlardan biri. Eğitim genel itibariyle toplam 70 saatlik bir ders sürecinden oluşuyor. Sertifika işlemlerinizi tamamladıktan sonra, KOSGEB resmi sayfası üzerinden form doldurup veri tabanına kaydolmalısınız. Bu aşamayı es geçmeniz mümkün değil. Ardından KOBİ Beyannamesi’ni eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekiyor. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz farklı destek programlarından başvurmak istediğinizi tercih ederek başvuru formunu doldurmalı ve aynı zamanda burada yer alan ‘İş Planı Formu’ nu da tamamlamalısınız. 

Evde Bakım Parası Nasıl Alınır? Evde Bakım Parası Nasıl Alınır?

KOSGEB Ne Kadar Kredi Veriyor?


Yeni iş fikirleriniz ve işletmenizi büyütmek için yapacağınız çalışmalar doğrultusunda KOSGEB hibe ya da kredi imkanı sunmaktadır. Genel ve ortalama bir sayı vermek gerekirse, hibe için üst limit 50 bin TL iken, geri ödemeli ve faizsiz destek kredisi için bu limit 100 bin TL’dir. Yeni girişimciler için hibe desteği miktar açısından yeterli olsa da işletmesini büyütmek isteyenler ya da yeni olsa dahi büyük bir girişimin parçası olmak isteyenler için sıfır faizli 100 bin TL daha cazip gelebilmektedir. Bankalarla herhangi bir bağlantısı olmadığı ve devlet destekli olduğu için geri ödeme koşulları da daha elverişlidir. Geri ödemeli olarak bahsi geçen destek kredisi, genel itibariyle açılacak olan girişimin  %70 ile %90’ı arasındaki masraflarını esas almaktadır. 

KOSGEB Hibe Verilmeyen Sektörler Var mıdır?


Genel olarak, KOSGEB kapsamında, aklınıza bile gelmeyen birçok iş alanında dahi destek programı olduğunu görebilirsiniz. Fakat bazı iş sektörlerine KOSGEB biraz daha mesafelidir. Kredi çıkma olasılığı daha düşüktür ya da herhangi bir şekilde kredi vermez.  Bu sektörlerin yanı sıra, KOSGEB’in araç alımı için de kredi vermediğini belirtelim. Araba kiralama firmaları, otobüs işletmeleri, büyükbaş/ küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, muhasebe, emlak gibi sektörlerde KOSGEB kullanımı pek mümkün değildir. Ek olarak alkollü içki hizmeti için de hibe verilmediğini söyleyebiliriz. İş fikrinizin temellendirilmiş olması ve yatırımınızın geleceği de hibenin devamı açısından önemli. Bu nedenle ilk 3 yıl boyunca KOSGEB yetkilileri sizi ve işletmenizin sistemini düzenli olarak denetler. 

Editör: TE Bilişim