Evde Bakım Parası Maaşı Ne Kadar?

Evde hastası olan veya ağır özürlü bir raporu olan herkes, evde bakım için başvurabilir. Gerekli şartları karşılayanlar 2023 yılı itibariyle ayda 4 bin 336 TL alacaktır. Başkalarının yardımı ve yardımı olmadan hayatlarını sürdüremeyen ve kendi ihtiyaçlarını çözemeyenler, bakım maaşına başvurarak alım yapabilirler.

Evde bakım aylığı almak isteyen kişilerin en az %50 oranında engelli olmaları gerekmektedir. Bu orana heyet karar verirken, engelli raporunda bu durum belirtilmelidir. Bakım maaşı engelliye değil, engelli kişi ile direkt olarak ilgilenen şahsa verilmektedir. Başvurular ‘Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne veya varsa ilçe müdürlüklerine gerekli evraklar temin ederek yapılmaktadır.

Evde Bakım Parası Nedir, Şartları Nelerdir?

Evde hastası, ağır engelli raporu olanlar, sosyal güvencesi olmayan ekonomik durumu yetersiz 65 yaş üstündekiler evde bakım parası alabilmektedir. Evde bakım parası, başkasının yardımı olmadan hayatını sürdüremeyen ve hayatını devam ettiremeyen kişilere bakanlara devlet evde bakım parası vermektedir.

Evde bakım parasını alabilmek için kriterleri sağlamak gerekmektedir. Tam teşekküllü bir hastaneden alınan ağır engelli sağlık kurulu yazısı birinci kriterdir. Engel oranının %50’nin üzerinde olduğu ve ağır engelli kısmında da evet olarak belirtilmesi kesin şarttır. Evde bakım parasının bağlanması normal koşullarda 3-6 ay içerisinde olmaktadır. Engelli ailesinin kişi başına düşen geliri asgari ücretin 3’te 2’sinden az olması gerekmektedir. Yani 3 kişilik bir ailenin geliri 5670 TL’yi aşmamalıdır.

Evde Bakım Parası Başvurusu İçin İstenen Belgeler

Evde bakım parası almak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Devletin engelli kişiler için verdiği evde bakım parası bazı temel kriterlerce ödenmektedir. Bu kriterlerin başında muhtaç olmak ve engellinin sağlık kurulunca engelinin tescil edilmesidir.

KOSGEB Destekli Yapılabilecek İş Fikirleri KOSGEB Destekli Yapılabilecek İş Fikirleri

Ayrıca başvuru esnasına istenilen belgeler;

Engelli için alınan sağlık Kurulu raporu,

2 adet vesikalık fotoğraf,

Nüfus müdürlüğünden alınmış, engelli ve bakıcı adına adrese dayalı vukuatlı nüfus örneği ve ikametgah belgesi,

Engelli ile aynı evde yaşayan bireylerin iş sahibi olmaları durumunda bu kişilere ait geçici vergi beyannamesi,

Engelli kişinin sahibi olduğu kiralık mülk var ise kira kontratları, mülkler boş ise muhtardan mülklerin boş olduğuna dair belgeler,

Engelliye ait herhangi bir tarım arazisi bulunuyorsa bunu doğrulayan belgeler.

Başvuruyu yapacak olan kişiler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine giderek evrakları eksiksiz biçimde teslim etmelidirler.

Evde Bakım Parası Hangi Durumlarda Alınabilir

Hem engelli hem de bakıcı çalışmıyor ancak belirli sosyal güvenceye sahip olsalar dahi, bu onların evde bakım ödeneği almasını engellemez. Engelli kişiler çalışıyor ve bakıcı işe giderken yardımcı olursa, yukarıda listelenen koşullar bakım için dikkate alınabilir. Bununla birlikte, eğer engelli kişi bakıcının yardımı olmadan işine gelip gidebilirse, bakım ödeneğini alması mümkün değildir.