İLKSAN (İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı) Çaycuma Temsilciliği için aday olan Eğitim Sen üyesi Zeki Saim Oral, “3 Nisan 2021 Cumartesi günü 09.00-17.00 saatleri arasında Çaycuma Oktay Olcay Yurtbay Anadolu Lisesinde sandığa giderek oyumuzu kullanalım. Sandığımıza hep birlikte sahip çıkalım. Demokratik bir İLKSAN için katılalım, değiştirelim” dedi.

Zeki Saim Oral, şunları söyledi: “İlkokul öğretmenlerinin sağlık ve sosyal gereksinimlerini karşılamak ve yardımlaşma amacı ile kurulmuş olan İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) siyasal vesayetiyle yönetilmektedir. Yedi kişilik yönetim kurulunun dördü, üç kişilik denetleme kurulunun ikisinin MEB tarafından belirlenmesi, siyasi iradenin İLKSAN’ın yönetiminde mutlak anlamda çoğunluk olması doğru değildir.

“İLKSAN’DA YÖNETİMİN YÜKSEK MAAŞ SALTANATINA SON VERİLMELİDİR”

İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri ile Denetleme Kurulu Üyelerinin aldıkları maaşlar, üyelerine yönelik dayanışma ve sosyal yardım amacıyla kurulmuş bir sandıkta olmaması gerektiği kadar yüksektir. İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanının maaşı brüt asgari ücretin 7 katı, İLKSAN Yönetim Kurulu Üyelerinin maaşı brüt asgari ücretin 5 katı, İLKSAN Denetleme Kurulu Üyelerinin maaşı brüt asgari ücretin 3 katıdır. Bu ücretlere yolluklar, yevmiyeler ve huzur hakkı dahil değildir. İLKSAN’da yıllardır hep aynı zihniyet yönetimde olduğundan, zaman zaman yöneticiler değişse de, bürokratik yönetim zihniyeti değişmemektedir. Bunun için öncelikle İLKSAN’ın kuruluş amacına yönelik olarak demokratik, katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışına ihtiyaç vardır. İLKSAN’da en büyük sorun zorunlu üyelik ve MEB vesayetidir. Zorunlu üyelik, vesayet ve demokrasinin taban tabana zıt kavramlar olduğu göz önüne alındığında, ortada büyük bir çelişkinin olduğu açıktır. Bugün 285 bin 830 İLKSAN üyesinin, 153 bin 450’si (yüzde 54) kadın; 132 bin 380’i (yüzde 46) erkektir. Üyelerinin yarısından fazlası kadın olmasına rağmen, İLKSAN yönetiminde bir tane bile kadının bulunmaması önemli bir sorundur. 1943 yılından bu yana, ilkokul öğretmenlerinin değerleriyle ve aidatlarıyla oluşan İLKSAN’daki olumsuzlukları ancak üyelerin müdahalesi durdurabilir.

NASIL BİR İLKSAN İSTİYORUZ?

İLKSAN’da demokratik, temsilde adaletin sağlandığı bir ana statü oluşturulmalı; tüm anti demokratik ve vesayetçi hükümler kaldırılmalıdır. İLKSAN’ın geleceğine sadece İLKSAN üyeleri karar vermelidir. İLKSAN kuruluş amacı doğrultusunda üyelerine hizmet vermeli, siyasetten bağımsız olmalıdır. Bakanlığın İLKSAN üzerindeki vesayeti tamamen kalkmalı, İLKSAN’a yönelik siyasal müdahalelere izin verilmemelidir. İLKSAN’ın tüm faaliyetleri açık ve şeffaf olmalı, bütün harcamalar üyeler ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır. İLKSAN’da zorunlu üyeliğe son verilmeli, üyelikten ayrılmak isteyenler herhangi bir hak kaybına uğramamalı, kesintileri yasal faiziyle birlikte tek seferde ödenmelidir. İLKSAN’ın sosyal yardımlarından bütün üyeler ayrımsız yararlanmalıdır. İLKSAN ana statüsü demokratik, katılımcı ve şeffaf bir yapıya kavuşturulmalıdır. İLKSAN’da 10 üyenin de, 499 üyenin de 1 temsilci seçmesi temsilde adaletin sağlanmasının önündeki en büyük engeldir. İLKSAN’da yönetim ve denetim kurulları sadece üyelerden oluşmalı, dışarıdan her türlü siyasi müdahaleye kapalı olmalıdır. Üyelerinin yarısından fazlasını oluşturan kadınların yönetimde eşit temsilinin sağlanması için gerekli adımlar derhal atılmalıdır. İLKSAN kendi üyeleri öncelikli olmak üzere, her türlü denetime açık hale getirilmelidir. Alınan kararlarda üyelerin iradesi hâkim olmalı, karar alma süreçleri demokratikleştirilmelidir. İLKSAN’da yönetimin yüksek maaş saltanatına son verilmelidir. İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri ile Denetleme Kurulu Üyelerinin ücretleri çalışırken aldıkları ücretten fazla olmamalıdır. Demokratik bir İLKSAN için katılalım, değiştirelim.” dedi. 

İLKSAN Çaycuma İlçe Temsilciliği adayı Zeki Saim Oral, Çaycuma Kışla Ortaokulunda Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Zeki Saim Oral, 2002-2011yılları arası Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Yönetim Kurulu üyeliği, 2016-2018 yılları arasında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çaycuma Şube Başkan Yardımcılığı, 2018-2020 yılları arasında ise Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çaycuma Şube Başkanlığını yapmıştır.

Editör: TE Bilişim