Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Perşembe Keçecioğlu Mahallesi’nde OSB’nin genişletilmesi kapsamında kurulması planlanan hurda demir eritme tesisi ile ilgili konuştu:
"Böyle bir tesise onay vermem beklenemez"
Perşembe Keçecioğlu Mahallesi’nde Organize Sanayi Bölgesi’nin genişletilerek hurda demir eritme tesisi kurulmasıyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, şimdilerde konuşulmaya başlanan sorunu kamuoyuna taşıyan ilk kişinin kendisi olduğunu söyleyerek, “Geçmişte yapımına büyük emek verdiğim OSB’nin genişletilmesi çalışmalarından haberdardım. Ancak, genişleme alanının neredeyse tamamına yakın kısmının hurda demir eritme tesisine tahsis edildiğini çok sonra öğrendim. Öğrenir öğrenmez de itirazlarımı yüksek sesle dile getirdim. Bu projenin OSB’nin genişlemesi kapsamında gerçekleşmesinin büyük hata olacağı düşündüm, bu endişeyle de kamuoyunu uyardım. Ülkemizin gelişip kalkınmasını isteyen bir birey ve deneyimli bir mühendis olarak yatırıma karşı olamam. Ülkemin ihtiyaçlarını iyi biliyorum. İfade edildiği gibi çeliğe de ihtiyacımız olduğu açık bir gerçek. Anıl kardeşim, gelişmiş ülke olmanın bir ölçüsü de o ülkede üretilen ve kişi başına düşen çelik miktarıdır. Çelik üretelim ama bu tür tesisleri yerleşim yerlerinden uzak yerlere yapalım” dedi.
UYARIYORUM: GERİ DÖNÜLMEZ BİR YANLIŞIN EŞİĞİNDEYİZ
Kantarcı açıklamalarını, “Çünkü bu tesiste menşei belirsiz yerlerden sökülen hurda parçalar eritilecek. Bünyelerinde ne gibi zararlı bulaşıklar olduğunu bilmemiz mümkün değil. Ne kadar uğraşsanız bu bulaşıkları temizlemek de, zararsız hale getirmek de mümkün değil. Uyarıyorum: Geri dönülmez bir yanlışın eşiğindeyiz. Esasen, belediye olarak baktığımızda bizim sorumluluk alanımızın, sınırlarımızın dışındaki bir yer burası. Ancak, iç içeyiz; dip dibeyiz. Perşembe beldemiz, köylerimiz ve Çaycumamızın yaşam alanlarının tam ortasına, hepimizin sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturan böyle bir tesisin kurulmasını doğru bulmuyorum. Ayrıca çağdaş bir kent olma yolunda büyük adımlar atan Çaycuma’nın kentsel yaşam kalitesini düşürecek böyle bir tesise benim onay vermem beklenemez” şeklindeki ifadelerle sürdürdü.
SADECE ‘BİN KİŞİ ÇALIŞTIRACAĞIZ’ LAFIYLA BÖYLE BİR TESİSE ONAY VERİLİR Mİ?
Yapılacak tesisle ilgili kamuoyuna doğrudan açıklanmış bir bilgi olmadığını da söyleyen Kantarcı, “Aylardır Çaycuma’nın gündemini oluşturan bu tesisle ilgili duygu istismarına yönelik ‘Bin kişi çalışacağından’ başka kamuoyuna açıklanmış bir bilgi de yok. Ziyaretime gelen şirket yetkililerine ellerinde bir fizibilite raporu olup olmadığını sormuştum. ‘Hazırlıyoruz’ dediler. Bir kaç gün içinde göndereceklerini söylediler. Aradan aylar geçti, herhangi bir belge hala gelmedi. Oysa şu sıralar kamulaştırma sürüyor. İlçemizin sanayisinden, ticaretinden, tarımından sorumlu odalar, STK’lar, derin bir sessizlik içindeler. OSB idaresiyse çoktan karar vermiş” dedi.
SÜRECE KATKI SUNAN ARKADAŞLAR BİLDİKLERİNİ VE ARALARINDA YAPILAN KONUŞMALARI KAMUOYUNA AÇIKLAMALIDIR
Çaycuma’nın bugünü kadar yarınını da düşündüğünü de ifade eden Başkan Kantarcı konuşmasında, “Kimseyle polemiğe girmek gibi bir niyetim yok. Ama henüz kapasitesinin ne olduğu, eritilecek hurdanın evsafı ve kaynağı konusunda herhangi bir bilgi paylaşılmayan, ya da kamuoyuna açıklanmayan riskli bir tesise, sadece ‘Bin kişi çalıştıracağız’ lafıyla onay verilir mi? Onun için çalışmayı yürüten arkadaşlara fizibilite raporunu bir an önce açıklamalarını ve sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesini istiyorum. Çaycuma’dan sürece katkı sunan arkadaşlar da bildiklerini ve aralarında geçen konuşmaları kamuoyuna açıklamalıdır” çağrısında da bulundu.
BU BÜYÜKLÜKTEKİ BİR TESİS OSB’YE KURULAMAZ
OSB’nin genişlemesi için yapılan çalışmalarla ilişkin görüşlerini de ifade eden Kantarcı, “Yöre halkının rızası dahilinde OSB’nin genişlemesinin yanında olurum. Şu andaki OSB yapısındaki mevcut tesislerin arsa büyüklükleri beş bin, on bin, yirmi bin metrekare civarında olup, küçük ve orta ölçekli tesislerdir. Buraya gelecek sektörlerin de aynı ölçekte seçilmesi lazım. İki yüz bin metrekarenin üzerinde büyüklüğündeki tesisin yeri zaten burası değil, endüstri bölgeleridir. Yanlışta ısrar niye” dedi.
TPAO TEDARİKÇİLERİ İÇİN KAPI KAPI DOLAŞARAK YER ARIYOR
Kömürden yılar sonra Allah’ın bir lütfu olarak “Karadeniz doğal gazının” gibi bir nimet olarak kapılarına geldiğini de ifade eden Kantarcı, “Ne ilahi bir tesadüf ki, kömürden sonra şimdi de doğal gazla ülkemize enerji sunacağız. Bu doğrultuda Türkiye Petrolleri’nin büyük yatırımları var. Filyos Limanı’nın da TPAO tarafından işletileceği açıklandı. TPAO’nun bölgemizdeki büyük yatırımlarının çok hızlı, hatta tam gaz sürdüğünü hepimiz görüyoruz. Açıkçası TPAO, bölgeye sığmıyor. Bizden destek, kolaylık bekliyor. Çaycuma’nın içinde 20 yıldan fazla bir süredir atıl halde duran binayı yönetim ofisleri için kullanarak, nerdeyse kentsel mesele haline dönüşen bir sorunun çözümüne de katkı sundular. O açıdan da kendilerine müteşekkirim. Genel Müdür Sayın Melih Han Bilgin kapı kapı dolaşıyor, ziyaretler yapıyor, planlarını ve çalışmalarını yörede herkesle paylaşıyor. Sayın Genel Müdür, TPAO’nun tedarikçi firmaları için bölgede aylardır sanayi parseli arıyor” dedi.
ŞAYET OSB GENİŞLETİLECEKSE ORTAYA ÇIKAN ALAN TPAO’NUN TEDARİKÇİLERİNE VERİLMELİDİR
TPAO’nun belediyesinden bile, 10’ar dönümlük 10 adet sanayi parseli bulma konusunda yardım istediğini söyleyen Kantarcı açıklamalarını, “Zaten dar alana sıkıştırılmış, kuşatılmış olan Çaycuma’nın belediye sınırları içinde böyle bir yer maalesef yok. Mademki OSB genişletilecek, o taktirde, burasının, yöre halkının da rızası alınarak öncelikle TPAO’nun tedarikçilerine verilmesi gerekmez mi? Yine söylüyorum, bu şekilde davranarak, hem ülkeye vizyon sunan bir projenin gelişmesine kolaylık sağlanmış ve destek vermiş olunur, hem de başkaca riskli bir yatırıma gerek kalmaz. Özetle iş işten geçmeden ilgilileri basiretli ve sağduyulu hareket etmeye davet ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: caycuma.org

Editör: TE Bilişim