Çaycuma Belediye Meclisi 20 Nisan 2022 tarihinde yapılan meclis toplantısında yol harcamalarına katılım payının vergi hükmünde olduğunu belirten bir açıklamalarda bulundu.

Belediyeden yapılan açıklamada şöyle denildi;

"Bilindiği gibi Çaycuma Belediyesi Meclisi, 03.07.2019 tarih ve 67 sayılı kararla 2015-2018 yılları arasında, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 86. maddesi kapsamında yapılan çalışmalar için Yol Harcamalarına Katılım Payı alınmasını kararlaştırmıştır.

Bu kapsamda 3516 mükellefe tahakkuk çıkarılarak, Tebligat Kanunu’na uygun şekilde bildirimde bulunulmuş, bunlardan 2487’si, ödemelerini yapmıştır. Dava konusu yapan mükellef sayısı sadece 12 kişi/kurumdur. Bir kişinin dava açması bile önemli olmakla birlikte, uygulamaya, bin mükelleften yalnızca üçü itiraz etmiştir.

ALINAN MAHKEME KARARLARI IŞIĞINDA KAPSAMLI BİR DEĞERLENDİRME YAPILMIŞTIR

Belediye Meclisimiz 20.04 2022 tarihinde toplanarak, gündemindeki diğer konularla birlikte Yol Hizmetlerine Katılım Payını da görüşmüş, alınan mahkeme kararları ışığında kapsamlı bir değerlendirme yaparak yeni kararlar oluşturmuştur. Oluşturulan kararların kamuoyuna doğru ve anlaşılabilir şekilde aktarılması için aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu görülmüştür.

YOL HARCAMALARINA KATILIM PAYI VERGİ HÜKMÜNDEDİR

Zonguldak Vergi Mahkemesi’nin 19.03.2021 tarihli ilk kararının belediyemize tebliğ edildiği tarihte, tahsilatlar, sürecin tamamlanmasını beklemek üzere, tedbir amaçlı olarak durdurulmuş, sonrasında da ilgili kurumlardan konuyla ilgili görüşler alınarak yol haritası belirlenmiştir. Alınan tüm görüşlerde, 5779 sayılı kanunun ilgili hükümleri uyarınca yol harcamalarına katılım payının vergi hükmünde olduğunu ifade edilerek, meclis kararının, süresi içinde dava açmayan kişiler bakımından kesinleştiği açık bir dille ifade edilmiştir. Belediye Meclisimiz, uygulamayı dava konusu yapan mükelleflerimiz içinse mahkemenin usul yönünden eksik bulduğu hususları dikkate alarak yeni bir karar almıştır.

PERSONELİMİZE YÖNELİK İTHAMLAR KABUL EDİLEMEZ

Konunun müzakeresi sırasında Ak Parti grubuna üye bazı meclis üyelerinin, belediye personelimizi de itham edecek şekilde ifadeler kullanması bizleri üzmüştür. Personelimiz pek çok kurumda eşi görülmeyecek şekilde, kanunlara tam bağlı ve eşitlik ilkesi ile çalışmaktadır. Ülke çapında takdir toplayan hizmetlerin hayata geçirilmesindeki en büyük pay onlara aittir. Belediye Meclis Üyelerimizin zaten saydam şekilde yönetilen belediyemizden detaylarla ilgili istediği bilgiyi almasının yöntemi bellidir. Kurumsal bir yapı olan belediyemize ait bilgilerin, unvanı ne olursa olsun, ayaküstü yapılan şifahi görüşmelerde birilerine aktarılması mümkün değildir. Kaldı ki, meclis üyelerimizin bu konudaki muhatabı çalışanlarımız değil, bilgisi ve direktifleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğü Belediye Başkanıdır.

HALKIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Öte yandan cari ödemelerini bile yapamaz durumdaki Çaycuma Belediyesi, çok şükür ki, bugün, ülkenin mali yapısı en düzgün belediyelerinden biridir. Toplam değeri yüz milyonlarla ifade edilecek büyük projelerin de hayata geçirildiği bu dönemde geçmişe yönelik tüm borçlar ödenmiş, yatırımlar için alınan krediler dışında borç yapılmayarak mali disiplin sağlanmıştır. Çalışmaları tüm ülkede takdir toplayan belediyemizin hizmetleriyle, Çaycuma pek çok değerinin yanı sıra yerel yönetim alanında da tanınan bir kent haline gelmiştir. Bunda nitelikli ve eşit hizmet sunma çabamızın payı çoktur.

“DAHA YAŞANABİLİR ÇAYCUMA” İÇİN BAŞLATTIĞIMIZ YÜRÜYÜŞÜ KİMSE ENGELLEMEYECEK

Vatandaşlarımız belediyemizin kasasına giren her kuruşun büyük bir titizlikle harcanacağını iyi bilmektedir. Bunun en önemli göstergesi de, üretilen onca spekülasyona rağmen 2487 vatandaşımızın kendilerine tahakkuk eden payı ödemiş olmasıdır. Nitekim Belediye Başkanımız Belediye Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, tüm Çaycumalılara duyduğu gönül borcunu açık olarak ifade etmiştir. Art niyetli bazı çevrelerin Çaycuma Belediyesinin “Daha yaşanabilir Çaycuma” için başlattığı yürüyüşü engellemeye gücü yetmeyecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Editör: TE Bilişim