Aynur Çakar.
Çaycuma’nın, Zonguldak’ın Aynur Ablası.
Aynur Abla markası ile bilinen gerçek manda yoğurdunun arkasındaki isim.
Yıllardır verdiği mücadelede çoğu zaman yalnız kalsa da o mücadelesi bugün pek çok üreticiye, kadın girişimciye ışık olmuş, cesaret vermiş, ablalık yapmış bir isim.
Çoğu zaman kısır döngülere bilerek veya bilmeyerek kurban edilen, kimi zaman rekabetin çirkinleştiği noktalarda baltalanmak istenen, küçümsenen mücadelenin kahramanı.
Sadece kendi marka gücünü değil şehrin ve Çaycuma’nın manda yoğurdunun farkını Ankara’ya taşımış bir isim.
Başka markaların da yolunu açmış bir isim.
Çaycuma Manda yoğurdunun farkını ve kalitesinin çok daha iyi anlaşılmasında önderlik etmiş bir isim.

CUMALI KADINLAR
Kısa süre önce kurulan Çaycuma Cumalı Kadınlar Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında diğer cesur kadın girişimciler ile kadının üretim gücünün artması ve yeni kadın girişimcilerin kazandırılması için seferber olmuş bir isim.
Üretim.
Yerinde üretim.
Organik üretim.
Yerel kalkınma modelleri derken, emeklerin zor da olsa boşa çıkmadığını gösterirken geleceğin kadın girişimcilerine yol açan Aynur Çakar’ın bu mücadelesini kutlamak gerekiyor.

ALANLAR KORUNMALI ÜRETİCİLER TEŞVİK EDİLMELİ
Son dönemde manda yoğurduna yönelim çok önemli.
Normal yoğurda göre çok daha zahmetli ve maliyetli olan manda yoğurdunun ve mandacılığın yaşatılması, geliştirilmesi adına mutlaka yapılacak olanlar var.
Bunun en başında Çaycuma bölgesinde manda yetiştiriciliğinin artarak devam etmesi için bazı sulak alanların korunması, mandacılık dışında başka amaçlar için elden çıkarılmaması, üreticilerin daha fazla desteklenmesi gerekiyor.
Yapılan tüm çabalar ve destekler önemli olsa da yetersizliği üzerine çok şey söylenebilir.
Bu konuda radikal kararlar almak çok daha fazla ekonomik girdi sağlamak ve Zonguldak Çaycuma’nın farkını yaşatmak için önemli.

Editör: TE Bilişim