Amasra’da kurulmak istenilen termik santrale karşı açılan davalarda alınan olumlu sonuçların ardından Danıştay’dan gelen bir gelişmeyi daha kamuoyuna duyurdu.
apılan açıklamada, Amasra’da termik santral kurmaya kesinlikle yer olmadığına dair mahkeme kararlarına karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hattat Holding tarafından bu kararların iptali için üst mahkemelere başvurulduğu ve Danıştay 6. Dairesinin vermiş olduğu 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın yürütmesinin durdurulması kararının iptalinin istendiği hatırlatıldı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun ise “Yürütmenin Durdurulması” kararına yapılan itirazı reddettiğini dün (24.02.2021) UYAP sistemine yüklemek suretiyle açıkladığı belirtilirken bu karar termik santralin Bartın-Amasra coğrafyasından ve haritalardan kesin olarak silineceğinin müjdesi olarak nitelendirildi.

Bartın Platformu’nun açıklaması şu şekilde;

Hattat Holding tarafından Amasra’da yapılmak istenen termik santrale yer açmak için 2016 yılında 1/100 bin ölçekli Zonguldak Bartın Karabük Çevre Düzeni Planı’nda hukuksuz bir düzenleme yapılmıştı. Bu plan ile alt ölçekli çevre düzeni planlarında daha önce turizm, balıkçılık, orman, tarım ve yerleşim alanı olarak görülen saha, termik santral alanı olarak değiştirilmişti. Biz de Bartın Platformu ve Bartın Belediyesi olarak bu değişikliklerin iptali için mahkemelere başvurmuştuk.

Bu başvurular kapsamında;

-Danıştay 6. Dairesi 2017/4787 Esas sayılı dosyada Termik santrele ÇED olumlu kararı verilmesi gerekçesi ile yapılan değişikliğe ilişkin 07.11.2019 tarihinde YÜRÜTMENİN DURDURULMASI kararı vermişti.

-1/25.000 Plan değişikliğinin iptali için açılan dava Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdare Dava Dairesinin 2018 / 738 Esas dosyasında DERDEST edilmişti.

- 1/1000 ve 1/5000 planlarda yapılan değişiklikler Zonguldak İdare Mahkemesinin 2018/ 730 Esas 2020/597 Karar sayılı 07.09.2020 tarihli kararı ile İPTAL edilmişti.

Mahkemelerimizin verdiği bu kararlara göre; Çevre Düzeni Planları önceki haline dönmüş, Amasra’da termik santral kurmaya kesinlikle yer olmadığına karar verilmişti. Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hattat Holding bu kararların iptali için üst mahkemelere başvurarak, Danıştay 6. Dairesinin vermiş olduğu 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın yürütmesinin durdurulması kararının iptalini istemişlerdi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2020/481 YD İtiraz sayılı 20.11.2020 tarihli kararı ile “Yürütmenin Durdurulması” kararına yapılan itirazı reddettiğini dün (24.02.2021) UYAP sistemine yüklemek suretiyle açıklamıştır. İtirazın reddi kararında Danıştay 6. Dairesinin 07.11.2019 tarihli Yürütmenin Durdurulması kararının usul ve yasaya uygun olduğu ve kararın kaldırılmasını gerektiren durum olmadığı açıklanmıştır.

Bu karar; Bartın ili Amasra ilçesinde Tarlaağzı ve Gömü köylerinin bulunduğu alanın turizm, tarım, balıkçılık, kent ve kültür kimliğine aykırı olarak termik santral yapılamayacağının bir kez daha yargı tarafından onaylandığının kanıtıdır. Bu karar; termik santralin Bartın-Amasra coğrafyasından, haritalardan kesin olarak silineceği müjdesidir. Bu güzel haberi halkımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Mahkeme salonlarında hukuki beyanda bulunmak yerine Bartın Platformu çatısı altında mücadele eden Bartın-Amasra halkına “güruh” deme hadsizliğini gösteren şirket temsilcilerini, Amasra’da termik santral yapma sevdasına son vermeye çağırıyoruz.

Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat Kurum’u da en son 4 Şubat 2021 tarihinde Ankara’da bakanlıkta yapılan İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda ÇED süreci durdurulan termik santral başvurusunu tamamen iptal etmeye çağırıyoruz.