Bartın’ın Amasra ilçesinde yapılması planlanan termik santralın çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci durduruldu. Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) toplantısında verilen kararda kurum görüşlerinin eksik olduğu belirtildi.

Daha önce yapılan başvuruları yargı kararlarıyla iptal edilen Hattat Holding ikinci kez Amasra’da termik santral yapmak için 2019 yılında başvuru yaptı. Başvuruyu kabul eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İDK toplantısına karar verdi. Ankara’da yapılan toplantıya Bartın Platformu üyeleri, Bartın ve Amasra belediyelerinin başkanları, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ile davanın avukatları katıldı.

Bartın Platformu üyelerinin ve avukatlarının santral için daha önce verilen yargı kararlarının ve bölgede yaratacağı tahribata ilişkin verilerin olduğu rapor komisyona sunuldu. Ayrıca üyeler, komisyona daha önce Bakanlık tarafından santralın yapılacağı yerin uygun olmadığına ilişkin verdiği kararı da hatırlattı. Komisyon şirket tarafından hazırlanan ÇED raporunda kurum görüşlerinin eksik olduğunu belirterek süreci durdurdu.

TOPLANTI OLUMLU GEÇTİ

Toplantıya katılan Bartın Platformu’ndan Prof. Dr. Erdoğan Atmiş toplantının olumlu geçtiğini ve projenin iptal edilmesini beklediklerini ifade etti. Prof. Dr. Atmiş, “Sunduğumuz raporda her şey açık ve net. Projenin bölgeye neden yapılamayacağını tek tek anlattık. Mahkeme yargı kararlarını hatırlattık. ÇED süreci hukuka aykırı işleniyordu. Bu yanlıştan derhal geri dönüşmeli ve ÇED süreci iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.

HERKES SANTRALA KARŞI

Yıllardır santrala karşı mücadele ettiklerini belirten Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, “2016 yılında verilen ÇED olumlu kararı bir yol kazasıydı. Daha önce verilen Bakanlık kararları ve kurum görüşleri lehimizeydi. Bu projenin iptal edileceğine inanıyoruz” dedi. Çakır, kentte bir kişinin dahi santralı istemediğini belirtti.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ REDDEDİLMİŞTİ

Önceki yıllarda termik santralların insan sağlığına etkililerinin araştırılması için Meclis’e önerge verdiklerini hatırlatan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “AKP’nin ret, MHP’nin ise çekimser oylarıyla kabul edilmemişti. Bartınlı hemşehrilerimizin sağlığını tehlikeye atacak bir projeyle karşı karşıyayız. Bakanlığın ÇED olumlu değildir kararı vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

Her yurttaşın sağlık bir çevrede yaşamın Anayasal hak olduğunu belirten Bankoğlu, “ÇED olumsuz kararı çıkmaz hukuki mücadelemiz devam edecek. Bartınlıların sözüne sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim