Bankalar, uzun yıllardan beri müşterilerine ilgili zamanın teknolojisini ve verimliğini sunmak isterler. Bu sayede zaman ilerledikçe banka ve müşterileri hizmet kalitesi olarak ilerlemeye başlamıştır. Klasik bankacılık zamanlarında, yüksek maliyetler ve pek de kolaylık sağlamayan bankacılık işlemleri; modern bankacılık zamanlarına geçilmesiyle değişmiştir. Bankalar, çağa uydurmak ve daha kaliteli hizmet vermek için ekstra bir çaba içerisine girmişlerdir. Bu sayede yüksek maliyetler aşağı çekilmiş, insan gücünden faydalanılarak yapılan işlemler, internet sektörüne kaymıştır. Bankaların bu konuda faydalandığı en büyük yeniliklerden bir tanesi, elektronik platformlar olmuştur. Bu sayede para transferleri ve gerekli ödemeler gereksiz maliyetlerden kurtulmuş ve insanların bankalarda geçirdikleri zamanlar gözle görülür ölçüde azalmıştır. Zamanın daha da ilerlemesiyle artan hizmetler, bütün finansal işlemlerin hepsini kapsar hale gelmiştir. Bu hizmetlerin en önemlisi de kredi kartı uygulaması olmuştur. İşte bu noktada sektörde ayrılmalar başlamış ve öncü kuruluşlar, kredi kartının içerisinde uyguladıkları farklı altyapılarla müşteri kazanmaya başlamışlardır. Yurt dışı menşeili olan Visa ve Mastercard firmaları, günümüzde oldukça popüler hale gelmiştir. Ülkemizde de bu duruma cevap vermek isteyen bankacılık sistemi sayesinde yeni bir uygulama geliştirilmiştir: TROY Sistemi.

            TROY nedir?          

            ‘Türkiye Ödeme Yöntemi’ olarak lansmanı sağlanmış olan uygulama, kartın ödeme özellikleriyle alakalı bir gelişmedir. Bu sayede ülkemiz kendi ödeme sistemini oluşturmuş ve müşterileri bu sistemi kullanmaya teşvik etmiştir. Bu ödeme sistemi sayesinde, kartların farklı altyapıları için yurtdışına ödenecek masraflar; yurt içindeki bankalarımızda kalacaktır. Ayrıca bu sistemde doğabilecek ve oluşabilecek sorunlar, anında çözülmesi için geliştirmeleri yurt içinde sağlayacaktır. Şu an sadece ülkemizde kullanılan TROY sistemi, yaygınlaşan banka teknolojilerimiz sayesinde yakın zamanda dünyada birçok ülkede kullanılmaya başlanacaktır.

            TROY nasıl kullanılır?

            Aslında TROY sistemi, teknik olarak diğer kullanılan altyapılardan farksızdır. Şu anda 10 tane banka ile TROY altyapısını kullanması konusunda anlaşma sağlanmıştır. İlgili POS cihazlarına uygun şekilde tasarlanan TROY altyapısına sahip kredi ve banka kartları sayesinde, kişiler herhangi bir sorunla karşılaşmadan alışverişlerini tamamlayabileceklerdir. Ayrıca TROY, gelişen teknolojisi sayesinde içerisinde temassız ödeme ve mobil uygulamalar gibi teknikleri de bulunduracaktır.

Editör: TE Bilişim