Kredi alabilmek için bazı ipotek göstermeniz gerekir. Bunlara maaşınız, eviniz ve sahip olduğunuz diğer mülkler dahildir. Maaş garantisi kredisi bu demektir.

Bankalar Ne İçin Garanti İstiyor?

Bankalar ağırlıklı olarak teminat yani ipotek sistemi ile çalışan kurumlardır. Krediyi alacak olan müşterilerin geri ödeme anında sorun yaşaması veya iade etmemesi durumunda teminat gösterilen mal ve/veya araca el konulur. Krediler bankalar için riskli bir işlemdir. Sözleşmeler ve garantilerle korunsa da yine de risk içerir. Krediyi %100 olarak geri ödemek her zaman mümkün değildir ve bu büyük bir risktir. Bankalar ayrıca ipotek, garanti ve kefil gibi formlar aracılığıyla kendilerini korumak isterler. Özellikle kredi notu düşük ve düzenli geliri olmayan kişilere verilen krediler risk altındaki kredi türüdür. Bu nedenle kredi başvurusunda bulunan ve kredi alan kişilerden bazı teminatlar istenmektedir. Ayrıca teminatsız kredi veren bankalar da bulunmaktadır. Yüksek vade ve yüksek faiz oranları ile düşük kredi imkanı sunarlar. Ayrıca teminatsız kredi alabilmek için her zaman olduğu gibi en önemli koşul: kredi notu.

Kredi almak isteyen kişi çalışan ise ve sigortalı ise maaşını ipotek ettirebilir. Serbest meslek sahibi iseniz, gelir tablosu gereklidir. Aile gelir tablosu talep etmek başka bir seçenektir. Size yukarıdan bakıyorsa; Ev, araba ve/veya arsa gibi mülkünüz varsa ve/veya kambiyo senediniz varsa bu seçenekleri teminat olarak gösterebilirsiniz. Başka bir deyişle, konut kredisi de alabilirsiniz. Gayrimenkul ipoteği bankalar için önemli bir seçenektir. Gayrimenkulünüzü teminat olarak gösterirseniz bu durumda kredi başvuru işlemleriniz hızlanacak ve kredi onayınız daha hızlı tamamlanacaktır. Ancak sahip olduğunuz tüm mülkleri ipotek edemezsiniz. Her bankanın kendi şartları ve koşulları vardır. Sahip olduğunuz mülkler veya diğer varlıklar bu koşulları sağlıyorsa, garantili bir kredi alırsınız.

Bunların yanı sıra kredi çekerken kredi notunuz da büyük önem taşımaktadır. Düşük, iyi ve çok iyi risk gruplarına dahil olan kişilerin kredi işlemleri hızlı ve kolay olmasına rağmen, en yüksek risk ve en yüksek risk grubu olarak adlandırılan 2 gruptan (özellikle bu iki gruptan) kefil ve teminat talep edilmektedir. En yüksek risk ve orta riskli olarak adlandırılan kredi notu en düşük olan gruplardan birine aitseniz teminatlı kredi alabilirsiniz. Bu makale orta ve yüksek risk gruplarına atıfta bulunmaktadır.

Maaş İpotekli Bankalar

İş Bankası maaşlı konut kredisi veren bankalar arasında yer almaktadır. Maaşımın İş Bankası adına kredi kampanyası var. SMS ile başvuru yapabilirsiniz. Nakit, T.C. Kimlik numaranız, istediğiniz kredi tutarı ve aylık geliriniz olarak listelenen bir SMS ile hızlı bir şekilde kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Kampanya 2017 yılında geçerlidir.

Ziraat Bankası Maaşlı Konut Kredisi: Ziraat Bankası maaşlı konut kredisi veren bankalar arasında yer almaktadır. Ziraat Bankası'nın konut kredisi kuralları var.

Alacağınız kredi ekspertiz yüzdeleri vardır. Üst limit ve alt limit belirlenir. Üst limite göre değişen ipotekler bulunmaktadır. Konutlar için ekspertiz raporu değerinin %80'ine, işyerleri için ekspertiz raporunun %75'ine, imarlı arsalar için ekspertiz raporuna göre %50'ye kadar üst limit kredi seçeneği bulunmaktadır.

Faiz oranı değişmez ve faiz oranı %1,35'tir.

Son kullanma süresi 48 aya kadar olabilir.

Vakıfbank İhtiyaç Kredisi: Vakıflar Bankası konut kredisi veren bankalar arasında yer almaktadır. Vakıflar Bankası aracılığıyla kredi almak isteyen kişilere birçok seçenek sunulmaktadır. Araç, mülk, arsa veya işyeri gibi seçenekler var. Ziraat Bankası'nda olduğu gibi 48 ay vade seçeneği bulunmaktadır.

Editör: TE Bilişim