Günümüzde insanlar nakit ihtiyaçlarını karşılamak için artık bankaların kapısını çalmaktadır. Banka ise kredi vermek için ilk olarak kişinin kredi notuna bakar. Kredi notu yüksek olan kişilere bankalar kolaylıkla kredi vereceklerdir. Bazen insanlar ihtiyacı olan kredi için başvuru yaptıktan sonra bu talebi iptal etmek isterler. Bunun mümkün olup olmadığı hakkında araştırmalar yaparlar. Peki, krediyi iptal etmek mümkün mü?

Tüketici Koruma Kanunu’na göre müşteri kredi başvurusundan cayma hakkına sahiptir. Hatta bu kanuna göre kredi onaylandığı zaman bile iptal edilebilmektedir. Ancak herhangi bir hukuki işlemle karşılaşmamak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

İnternet, ATM ve SMS Yoluyla Kredi İptal Başvurusu

İnternet, ATM ve SMS yolu ile kredi başvurusunda bulunduysanız, krediyi iptal etmek daha kolaydır. Bu yöntemler ile başvuruda bulunduğunuz zaman kredi notunuz ve geliriniz incelenir ve yeterli görülürse ön başvurunuz alınır. Uygun görülmezse zaten kredi talebiniz iptal edilmiş olur.

Ön onayı aldıktan sonra banka ikinci aşamada sizden diğer evrakları tamamlamanızı ister. Bazı bankalar hiçbir belge istemeden kredinizi direk olarak hesabınıza yatırır. Bunun için sizden online olarak sözleşme onayı ister. 10-14 günlük süre zarfında bu onayı vermezseniz krediniz otomatik olarak iptal olur.

Kredinizin iptal olup olmadığından emin olmak için banka ile iletişime geçebilirsiniz. Eğer kredi için onay verdiyseniz şubeden iptal talebinde bulunmanız gerekir.

Şubeden Kredi İptali

Şubeden yapılan kredi taleplerinde, kredi onaylanmadan kredi iptal dilekçesi doldurarak kolayca iptal talebinde bulunabilirsiniz. Dosyanız işleme konuldu ve sözleşme imzaladıysanız, paraya hiç dokunmadıysanız, ceza ödemeden ve gerekçe göstermeden 14 gün boyunca cayma hakkınız bulunmaktadır. Bu süre sözleşme imzaladığınız tarihten itibaren başlamaktadır.

Eğer bu günlük süre geçtiyse ve bu süre içinde iptal başvurusu yapmadıysanız krediyi iptal edemezsiniz. Ancak krediyi kapatabilirsiniz. Bu bahsedilen konu konut kredisi haricindeki krediler için geçerlidir. Bu süre geçtiyse yapmanız gereken, ana parayı ve faiz miktarını bankaya ödeyerek borcunuzu kapatmak olacaktır. Bu nedenle kredi çekerken iyice düşünmek ve karar vermek gereklidir.

Editör: TE Bilişim