Birçok insanın maddi açıdan zorluk yaşadığı durumda aklına ilk gelen yer bankaların kredi sistemleri olmaktadır. Bankadan kredi amacı ile çekilen belirli miktardaki paralar, kısa sürede işimizi halledebilmemiz için en kolay yoldur.

Toplu olarak ihtiyaç doğrultusunda çekilen parayı, taksitler halinde ödeme kolaylığı sağlayan bankalar, maalesef bazı durumlarda istenilen krediyi vermeyebilmektedir. Bu sebeplerden en büyüğü kredi notunuzun düşük olmasıdır.

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu kısaca anlatmak gerekirse, kişinin kredi geçmişidir. Kişinin daha önce yapmış olduğu kredi ya da kredi kartı ödemeleri, fatura ödemeleri, kredi ya da kredi kartı yüzünden yaşanılan yasal takipler belirli bir sistem üzerinde hesaplanarak kredi notunu oluşturmaktadır.

Kredi Notu Neden Düşer?

Findeks kredi notu, her bankanın risk belirleme için kullandığı bir sistemdir. Kredi notunuz ne kadar düşükse, risk alanında olmanız da o kadar mümkündür. Findeks kredi notu, kredi başvurusu yapmanız için gerekli olan şeylerin başında gelmektedir. Daha önce kredi geçmişiniz varsa findeks risk raporu hesaplaması yapılabilir fakat daha önce herhangi bir bankadan kullanmış olduğunuz kredi yoksa findeks risk raporu hesaplaması yapılmaz.

Kredi alma işlemini kolaylıkla yapmak isteyen kişilerin kredi notunun 1500 ile 1900 arasında olması gerekmektedir. Kredi notu 0 ile 1099 arasında olan kişilerinse kredi alma durumu yok denecek kadar azdır.

Kredi notunu düşüren birden çok etken vardır. Bu etkenler şu şekildedir:

  • Ödeme Düzensizliği
    Kredi ödeme düzeni, mevcut borç durumunuzu da etkiler. Bu nedenden dolayı kredi notunun düşmesine etki eden en önemli unsurlardan biri halindedir. Ayrıca kredi çekilen durumlarda, düzenli ödeme yapmak sizin puanınızın yükselmesine, düzensiz ödemelerde ise kredi puanınızın hızlı bir şekilde düşmesine sebebiyet verir. Bir günlük gecikme bile kredi puanınızın etkilenip düşmesine olanak sağlar.
  • Mevcut Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Durumu
    Hali hazırda bulunan kredi kartlarınızın ya da varsa kredilerinizin ödemesi ne kadar düzenli ve aksamadan yapılırsa kredi puanınızın yükselmesi o kadar hızlı olur, fakat durum tam tersi olursa kredi puanınız düşer ve direk olarak risk grubuna girmiş olursunuz. Ayrıca mevcut kredilerinizin ödemesi ne kadar hızlı olur ve borç ne kadar çabuk düşerse, aynı şekilde kredi puanınız o kadar yükselir.
  • Kredi Kullanım Yoğunluğu
    Sık sık kredi kullanmak ve kullanılan krediyi düzenli bir şekilde ödemek, kredi notunuzun hızlı bir şekilde yükselmesini sağlar. Kullanılan kredilerde yapılacak olan geç ödemeler kredi puanınızı olumsuz etkiler
  • Yeni Alınan Kredi
    Bankadan yeni çekmiş olduğunuz kredinin ilk taksit ödemesini düzenli bir şekilde yaptığınız andan itibaren otomatik olarak kredi puanınız artmaktadır. Fakat bu esnada yeni bir kredi kartı almanız ya da mevcut kartınızın limitini birden yükseltmeniz, kredi puanınızı düşürebilmektedir.Kredi notu yükseltmek için gerekli olan tüm unsurlara dikkat edildiği taktirde, kredi notunu yükseltmek mümkün olacaktır.

Editör: TE Bilişim