Günümüzde nakit ihtiyacına sıkışan kişiler hemen bankaların kapısını çalmaktadır. Ancak bankalar kredi notu düşük olan kişilere kredi vermezler. Bu durumda da kredi çekecek kişiler kefil öne sürerek kredi talebinde bulunurlar. Kredi çekecek olan kişiler bazen kefil bulmakta zorlanabilirler. Buldukları kefillerinde bankaya kredi borcu olabilir. Bu durumda akıllara kredi borcu olan biri kefil olabilir mi sorusu geliyor.

Kredi borcu olan kişinin kefil olup olamayacağı bankadan bankaya değişiklik gösterir. Ancak bankalar çoğunlukla bu durumu onaylamazlar. Çünkü bankalar verdikleri krediyi alamadıkları durumda, kefillerin kapısını çalacaktır. Kefilde zaten borçlu ise borcu o da ödeyemeyecektir. Kredi alacak kişi kadar kefil olan kişinin de banka ile olan geçmişi oldukça önemlidir. Kefil olan kişinin de kredi notu düşükse ve bankaya borcu varsa kredi talebiniz büyük ihtimalle kabul edilmeyecektir.

Kefil Olacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Bankalar kredi verecekleri kişi kadar kefil olan kişide de bazı şartlar aramaktadır. Kefil olacak kişilerin dikkat etmesi gereken durumlar şunlardır;

  • Kefil olan kişi alınan kredinin ödenmediği taktirde borcun kendisinin ödeyeceğini bilmesi gerekir.
  • Kefil olan kişi bu süreçte kredi çekmek isterse banka kredisini onaylamayabilir.
  • Kefil olacağınız kişiyi çok iyi tanımanız gerekir. Borcuna sadık olmayan ve ödeme durumu olmayan kişilere kefil olunmamalıdır.
  • Kefil olmak için gerekli evraklar öğrenilmeli ve eksiksiz olarak bankaya sunulmalıdır.
  • Kefil olacak kişilerinin eşleri varsa eşlerinin de rızası alınır. Eşinizin rızasının olduğu belge imzalanarak bankaya sunulmalıdır. Bunun için eşinizin bizzat bankaya gelmesi gerekmektedir.

Borcu Olan Kişinin Kefil Olma Durumu

Kefil olacak kişinin kredi ödenmediği taktirde kendisinin ödeyeceğini belirtmiştik. Banka krediyi alan kişiden hangi şartları istiyorsa kefilde de aynı şartları arar. Kefil olan kişinin kredi notu yeterli değilse ister borçlu olsun ister olmasın banka krediyi onaylamayacaktır. Yine kefil olacak kişinin geliri krediyi ödemeye yetmezse banka yine talebi kabul etmeyecektir. Kredi çeken kişiye güvenmiyorsanız asla kefil olmayı kabul etmeyin. Çünkü kişi kredi borcunu ödemezse borçlu duruma siz düşecek olan sizsiniz.

Editör: TE Bilişim