İpotek Nedir?

İpotek, bankalara veya kişilere çeşitli sebeplerden borçlanılır. Eğer aldığınız borç miktarı yüksekse, genel olarak bu durumda ipotek talep edilir. Ipotek talep edilmesinin sebebi borç ödemenin garanti altına girmesidir. Kısaca ipotek borca karşılık rehin verme durumudur. Ipotek işlemleri sadece tapu müdürlüklerinde yapılır. Eğer ipotek işlemlerini noter huzurunda yaptıysanız işlem Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilmediği için yasal herhangi bir geçerliliği yoktur.

İpotek Kurmak İçin Ne Gerekir?

İpotek kurma işlemleri için her iki tarafa ait kimlik belgeleri ve ipotek edilecek aracın belgesi gerekir. Bu yalnızca araç olmak zorunda değil konut veya bir dükkanda olabilir. Bunun dışında belediyeden alınan Emlak değer beyanı sayesinde İpoteğin borca karşılık gelip gelmediğini öğrenebilirsiniz. Evraklar tapu müdürlüğüne verildikten sonra müdürlük tarafından değerlendirilir. Uygun bulunması halinde tapuya ipotek düşürülür. Tapuya ipotek düşürülmesi, alacaklı kişinin satma hakkının bulunduğunu gösterir.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Başvurusu Nereye Yapılır?

Eğer bir konut, arsa ya da araba gibi malınız varsa, bunun yanında kredi çekmek istiyorsanız fakat geliriniz kredi ödemelerini ödemek için yeterli durumda değilse, bu malları teminat olarak göstererek ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz.

İpotekli kredi alabilmek için size ait bir malınızın olması gerekir. Fakat bu malın 1. dereceden yakınlarınızı ait olması bile banka tarafından çoğunlukla reddedilir. Eğer ipotekli kredi çekmeye karar verdiyseniz malınızın tapusu ve belgelerle bankaya başvurabilirsiniz. Kredinizin değerlendirilmesi için ekspertiz gibi farklı masraflar da beraberinde gelecektir. Dosya masrafı, ekspertiz gibi gizli masrafların ödemesi tamamen size ait olur. Ekspertiz masrafını kredinin onaylanmasından bağımsız olarak ödemeniz gerekir.

İpotekli kredi çekimi için ev gösterirseniz evin değerinin daha yüksek oranı kredi olarak kullanılır. Kredi çekimi için arsa gösterirseniz bu oran daha da düşük olabilir. İpotekli ihtiyaç kredisi çekiminde faiz oranları çoğu zaman İhtiyaç kredisinde benzer şekilde gerçekleşir.

Bankaya ipotek belgeleri ile beraber gidiyor olmanız kesinlikle kredi başvurunuzun onaylanacağı anlamına gelmez. Eğer kredi notunuz düşükse, düzenli geliriniz yoksa isminiz kara listede ise başvurunuz Yüksek ihtimalle onaylanmaz.

İpotek göstermek yüksek tutarlı krediler için büyük kolaylık sağlar. Mesela birden fazla borcunuz varsa ve tüm kredileri kapatıp tek kredi şeklinde ödemek istiyorsanız, yüksek tutarlı kredinizi ipotek sayesinde kolayca çekebilirsiniz. Bunun dışında kendi işinizi kurmak için ya da herhangi bir ihtiyacınız için yüksek tutarlı nakit ihtiyacınız varsa ipotekli kredi çekmeniz mümkündür.

Eğer geliriniz yeterli ise ipotek işine girmeden gelirinizin yeterli olduğunu sunan belgeler vererek yüksek tutarlı ihtiyaç kredinizi çekebilirsiniz. ipotek karşılığı kredilerde masraf ödemeniz daha yüksek olacağından eğer geliriniz yeterliyse ihtiyaç kredisi bir alternatif olabilir. Eğer alacağınız büyük kredi tutarı ihtiyacınızı karşılamaya yetmiyor ise teminat vererek bankanızla görüşüp kredi tutarınız yükseltebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim