Bireysel İhtiyaç Kredisi Kaç Gün Ödenmezse İcralık Olur?

Bireysel ihtiyaç kredileri, kişilerin bankalardan en çok talep ettiği kredi türlerindendir. Bankalar çeşitli faiz ve vade sayısı avantajları ile müşterilerine, bireysel ihtiyaç kredi fırsatları sunmaktadır. Çekilen bu krediler bir nevi bankaya borçlanma olarak görülmelidir. Bankalar her ay belirlenen miktarlardaki kredi ödemesinin yapılmasını müşterilerinden bekler. Bu noktada kredi çeken kişilerin, aylık gelirlerine oranla ödeyebilecekleri kredi miktarını belirlemesi büyük önem taşımaktadır. Aksi durumda borçların ödemelerinde aksamalar meydana gelir ve bu sürecin sonu kişiler hakkında yasal takip başlatılmasına ve kişilerin icralık olmasına ve haciz işlemlerinin başlatılmasına kadar gidebilir.

Kredi Ödemesi Zamanında Yapılmazsa Ne Olur?

Bireysel ihtiyaç kredisi kullanan kişiler, her ay kredi aylık ödemelerini yapmak zorundadır. Kredi kullanımından önce vade sayısı ve faiz oranına göre belirlenen aylık ödemeler zamanında yapılmazsa, bankalar bu parayı alabilmek için harekete geçer. İlk olarak borçlu müşteriye ulaşarak borcun ödeme tarihinin geçtiğini ve ödeme yapmaları gerektiği hatırlatılır. Borç ödeme tarihi geçtikten sonraki her gün, mevcut borcunuza faiz işletilir ve borcunuz günden güne artar.

Bankanın tüm bu uyarılarına rağmen borcunu ödemeyen kişilere, 90. Gün sonunda 7 günlük bir ek süre verilerek borcunu ödemesi banka tarafından bildirilir. Bu 7 gün içinde de borcunu ödemeyen ya da borç yapılandırmasında bulunmayan kişiler için yasal takip başlatılır. Borcunu ödemeyen kişiler toplamda 97 gün sonunda yasal takip altına alınırlar. Yasal takibe alınan kişilerden borçları haciz yoluyla alınmaktadır.

Tüm bu süreçte borçlara işleyen faizler ile ödenecek borçların artması, icra ve avukat masraflarının eklenmesi ile ödenecek tutar günden güne artmaktadır. Bunun yanı sıra, haklarında yasal takip başlatılan kişiler, bankaların kara liste adını verdikleri listesine girerler. Kara listeye giren kişilerin en az 5 yıl kredi ve kredi kartı kullanımı mümkün olmamaktadır.

İcralık Olunursa Ne Yapılmalıdır?

Borçlarını zamanında ödemeyen kişiler, bankanın tüm uyarılarına rağmen borçlarını ödememeyi sürdürürse, 97 gün sonrasında bankalar tarafından yasal olarak takip başlatılmaktadır. Bankalar avukat aracılığıyla kişilere ulaşmakta ve alacaklarını gerek haciz gerek anlaşma yoluyla temin etme yoluna gitmektedir.

Haklarında yasal takip başlatılarak icralık olan kişiler, ilk olarak banka ya da banka avukatı ile irtibata geçmeli ve borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep etmelidir. Borç yapılandırması ile borçlarını ne şekilde ve hangi tutarlarda ödeyeceklerini bankaya bildirmelidir. Bu süreci en kolay şekilde atlatmak ve alacaklarını temin etmek isteyen bankalar mevcut borçlar için gerek taksitlendirme gerekse de faizleri düşürme yoluna gidebilmektedir. İcralık olan kişiler, hızlı bir şekilde banka ya da banka avukatı ile iletişime geçerek borç yapılandırması ile anlaşma yoluna giderek haklarındaki icra dosyasını durdurabilirler. Bu sayede ödenecek olan borcun da günden güne artmamasını sağlamaları mümkündür.

Editör: TE Bilişim