Binance’de Stake Nasıl Yapılır?

Kripto para yatırımcıları için oldukça avantajlı pasif gelir yöntemlerinden biri “staking” olarak geçer. Bankalardaki vadeli hesaba benzeyen stake işlemleri, elde tutulan birimleri kilitleyerek ek kazanç sağlama mantığına dayanır. Dünyanın en popüler borsası olan Binance de kullanıcılarına özel stake ürünleri sunarak kazanç oranını artırmayı hedefler. Bu yazımızda Binance stake yöntemlerine dair detaylı bir rehber hazırladık.

Stake Nedir, Ne İşe Yarar?

Binance staking işlemlerini incelemeden önce stake kavramına yakından bakalım. Türkçeye çevrilmesi zor kavramlardan olan “stake etmek”, bir diğer şekilde “staking” olarak tanımlanır. Arkasında Proof-of-Stake (PoS) yani Hisse İspatı mekanizması bulunan bu yöntem, özellikle uzun süre cüzdanda saklanan varlıklar üzerinden gelir elde etmenin en risksiz halidir. PoS algoritmasını kullanan ağlarda sıklıkla kullanılan kazanç yöntemlerinden olan staking, varlıkları belirli vadelerde cüzdanda saklama sözü veren katılımcılara vade sonunda faiz kazancı sağlar. Sisteme kilitlenen varlıklardan gelir sağlamak için vade süresince varlıklara dokunmamak ve herhangi bir işlem yapmamak gerekir.

Teoride her blok zincir katılımcısının varlıklarını kilitleyerek kazanç sağlama hakkı vardır, ancak bazı tokenlerde stake işlemleri için tamamlanması gereken şartlar bulunur. Genel anlamda ise stake edilen varlıklar, ilk başta belirlenen süre boyunca kullanılmadan kilitlenir ve vade sonunda elde edilen ödül tutulan varlık miktarı ile doğru orantılıdır. Çoğunlukla kilitlenen varlıklar madenciliği desteklemek için kullanılır, böylece ağa daha fazla katkı sağlayanlar daha yüksek oranda ödüller kazanır. Bazı ağlarda stake işlemiyle birlikte ağ yönetişim hakkı da sunulur, bu sayede kullanıcılar platform kararlarının alınma sürecine doğrudan dahil olur. Ağ oylama hakları da kilitlenen varlık oranına göre değişir, en çok varlık sahibi olanlar ağ geleceğinde daha fazla söz hakkı elde eder.

Proof-of-Stake Mekanizması Nasıl Çalışır?

Hisse İspatı olarak tanımlanan PoS mekanizması, staking işlemlerinin temel mantığını oluşturur. Bitcoin zincirinin Proof-of-Work (PoW), yani İş İspatı mekanizmasını kullanır ve bu mekanizma ağın yavaş ve pahalı olmasına neden olur. PoS konsensüsü ise PoW algoritmasından farklı olarak, düğümler üzerinden madencilik işlemi gerçekleştirmeye gereksinim duymaz. Bunun yerine blok doğrulama işlemlerinde ağ katılımcılarının sahip oldukları varlıkları kullanmayı tercih eder.

Sonuç olarak ağ işlemleri daha kısa sürede ve daha uygun fiyatlara doğrulanarak tamamlanır, her doğrulanan blok başına kazancın bir kısmı katılımcılarla paylaşılır. Paylaşılan ödül dağıtımı ise varlık oranına göre belirlenir. PoW algoritması ise oldukça yüksek işlem güçleri gerektirir, bu nedenle blok doğrulamalarını tamamlamak fazlasıyla uzun sürer. Bu hem ağ çalışma hızını, hem de verimini düşürür ve kullanıcılara pahalıya patlar.

Binance Staking Nedir?

Binance borsası, PoS algoritmasıyla çalışan ürünler sunarak katılımcıları staking yapmaya teşvik eder. Tek bir platform üzerinde farklı stake işlemlerine ulaşmak kullanıcıların en karlı pasif gelir yöntemini tercih etmesini kolaylaştırır. Bu sisteme göre varlık sahipleri, uzun süre kullanmayı düşünmedikleri varlıkları kilitleyerek staking sürecine katılabilir. Binance borsasında sunulan staking ürünlerinde farklı oranlar ve kazançlar mevcuttur. Topluluk tarafından “kilitleme” olarak da açıklanan staking, kripto paralar üzerinden pasif gelir elde etmeyi sağlayan karlı bir yöntemdir.

Binance Staking Yöntemleri Nelerdir?

Binance borsa kullanıcıları 3 farklı staking yöntemi ile gelir elde edebilir. Bu yöntemler; Kilitli Staking (Locked Staking), Esnek Staking (Flexible Staking) ve DeFi Staking olarak tanımlanır. Her yönteme dahil olan tokenlar ve kazanç oranları bir diğerinden farklıdır, ayrıca bazı ürünlerde minimum ödülleri kazanmak için belirlenen vade süreleri de değişken olabilir. Binance stake yöntemlerinin özellikleri ise şu şekildedir:

  • Kilitli (Locked) Staking: En temel staking yöntemlerinden olan metot, eldeki varlıkları belirli bir süre kilitleyerek dönem sonunda kazanç sağlama imkanı tanır. Esnek staking yöntemine göre daha yüksek kar oranları sunan kilitli staking, belirlenen süre boyunca tercih edilen kripto para birimine dokunmamayı gerektirir. Vade boyunca varlıkları bozdurmamak ve borsadan çekmemek esastır. Vade süreleri ise üründen ürüne farklılaşır ve 1 ila 90 gün arasında değişkenlik gösterir.

  • Esnek (Flexible) Staking: Esnek staking yöntemi, kilitleme gerektirmeyen varlıkları kapsayan bir pasif gelir metodudur. Bu nedenle esnek staking kullanıcıları varlıklarını vade ve ödül kazançları bozulmadan istediği zaman çekebilir, alıp satabilir. Bu durumda her günün vadesi o gün içinde hesaplanır ve belirli bir süre varlıkları kilitli tutmak gerekmez. Kullanışlı olması nedeniyle tercih edilen esnek staking, kullanıcılara daha özgür bir ticaret alanı sağlar. Böylece varlık sahipleri acil durumlarda para çekimi yapabilir ve varlıklarını ticarete açabilir, ancak esnek staking kazançları kilitli ürünlere göre daha düşüktür.

  • DeFi Staking: Merkeziyetsiz (decentralized) ve Finans (Finance) kavramlarının birleşimi olarak bilinen DeFi ürünler, DeFi staking yönteminin ana elemanlarıdır. Binance DeFi staking ürünleri, esnek ve kilitli tokenlerin bulunduğu merkeziyetsiz bir ticaret alanına sahiptir. Kazanç oranı en yüksek ürünler de DeFi staking yönteminde sunulur. Bu nedenle en fazla katılım merkeziyetsiz projelere sağlanır, ancak bununla birlikte minimal kod hataları ve güvenlik açıkları bulunabilir. Binance borsası bu riskleri minimalize etmek için en güvenilir merkeziyetsiz projeler arasında seçim yaparak portföyüne ekler, ancak olası kayıplarda herhangi bir sorumluluk kabul etmez. DeFi staking ödemeleri ise belirlenen vade aralığına ve projeye özel olarak hesaplanır, süre sonunda kazançlar kullanıcı hesabına aktarılır.

Binance Borsasında Staking Nasıl Yapılır?

Binance borsası kullanıcılarına farklı ürünler sunarak pasif gelir kazançlarını artırmayı hedefler. Borsa ana sayfasının üst kısmında yer alan “Finans” seçeneği altında “Stake Etme” bağlantısı bulunur. Bu sekmeye giderek sunulan ürünleri inceleyebilir ve farklı yöntemlerden birini tercih ederek stake etmeye başlayabilirsiniz. Açılan sayfada kilitli, esnek ve DeFi staking yöntemleri ayrı ayrı listelenir.

Kilitli Staking sekmesinde;

  • Karşınıza mevcut ürünler, kilitleme süreleri ve hesaplanan kazanç oranları gelir.
  • Buradan eldeki varlıklardan birini seçerek sağ tarafta yer alan “Stake Et” butonuna tıklamanız gerekir.
  • Daha sonra ekrana açılır bir pencere gelir.
  • Bu pencereden varlıklara ait kilitleme süreleri ile miktarlarını belirleyebilirsiniz.
  • Kripto miktarını belirledikten sonra “Lock Amount” sekmesine tıklamalısınız ve “Alımı Onayla” diyerek işlemi onayladığınızı doğrulamalısınız.
  • İşlem gerçekleştiğinde başarılı olduğuna dair bir mesaj bildirimi alırsınız. Süre sonundaki kazançlar ise otomatik olarak hesabınıza yansıtılır.

Esnek Staking sekmesinde;

  • Esnek olarak kullanabileceğiniz ürünler listelenir.
  • Bu kısımda “Yatırma” butonuna tıkladıktan sonra istediğiniz varlığı seçebilirsiniz.
  • Elinizde bulunmayan ürünleri satın almak içinse ürün üzerine gelmeniz ve o tokeni satın almanız gerekir.
  • Bu işlemleri tamamladıktan sonra ürünü esnek bir şekilde stake edebilir ve günlük alımsatım ticareti yapabilirsiniz.

DeFi Staking sekmesinde;

  • Hem kilitli, hem de esnek ürünlere ait bir liste bulunur.
  • “Stake Now” sekmesinden istediğiniz ürünü stake edebilirsiniz.
  • Herhangi bir ürünü stake etmeyi onayladıktan sonra karşınıza açılır bir pencere çıkar ve buradan süre ile miktarı belirlemeniz istenir.
  • Alımı onaylayıp işlemi tamamladıktan sonra DeFi olarak stake etmeye başlayabilirsiniz.

Binance staking ürünlerinin hepsi zahmetsiz ve kolay bir getiri sunmayı amaçlar, ancak her üründeki kazanç oranı farklı etmenlere göre değişiklik gösterir. Bu nedenle kullanıcı hesabından anlık olarak ürünleri inceleyebilir ve size en mantıklı geleni tercih ederek pasif kazancın tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Bu içerik KriptoFeed kurucusu Ayhan Türker tarafından ele alınmıştır.