Yıllarca yastık altlarında saklanan altınlar, günümüz bankacılık hizmetleri ve güvenlik zafiyeti sonrası yastık altlarından çıkarılıp bankalara yatırılmaya başlanmıştır. Bankalar, insanların altınlarını bankalarda değerlendirmesi için değişik alternatifler sunmuşlardır. İşte bu alternatiflerin biri de Altın Fon hesabıdır. Altın fon hesabı nedir? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Gibi konularda sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

İnsanların, satın alıp yatırım yaptıkları altınları, günümüzde çığırından çıkan hırsızlık olaylarına karşı bir güvenlik tedbiri alam ihtiyacını doğurmuştur. Bu konuda en çok tercih edilen ve en sağlam kurumlar bankalar olmuştur. Kişiler, altınlarını banka kasalarında saklamak istemeleri ama kasa ücretlerinden dolayı da altın hesabı veya fonları tercih etmesine neden olmuştur. Altın hesabı ile Altın fonu hep karıştırılmıştır. Altın hesabı, piyasada ki altın değerine göre açılan hesaptır. Altın fonu ise, piyasada ki altın fiyatına göre değil, bankaların belirlediği altın fon ücreti ile fon olarak altına yatırım yapmanıza imkân sağlayan bir hesaptır. Altın fonu fiyatı, var olan piyasadaki altın fiyatlarından farklıdır, belirlenen fon fiyatı üzerinden yatırımınız değerlenir. Anapara korumalı altın fonunda, adı üstünde anaparanız korunuyor ve böylece paranın değeri düşmemiş oluyor. Altında ki meydana gelecek artışlarda fona dâhil edilmektedir. Süresinden evvel paranızı çekerseniz, erken çekilme bedeli olarak %1-5 arası bir komisyon kesilmektedir. Yine aylık ve yıllık faiz oranları da bankalardan bankaya değişmektedir. Altın fon hesabında, anapara korumalı hesap gibi bir vade süresi bulunmuyor. Durum böyle olunca da anaparanın korunması da olmamış oluyor. Yine açılacak Alton fon hesabında fon ücreti adı altında bir bedel de alınmaktadır. Sözün kısası, iki hesapta da çok bir fark yok. Sonuçta altın ve piyasa değerine göre derecelenmektedir. Göze batan tek fark ise; altın hesabında alış ve satış fiyatları altın piyasasına göre işlem görürken, altın fon hesabında, altın alış ve satış fiyatları, altın piyasasına göre değil bankanın belirlediği fiyat üzerinden işlem görmektedir.

Altın fon hesabı nedir? Konumuzda son olarak, yukarıda bizim, sizlerle paylaştığımız bu bilgiler dışında, bankaların uygulama farklılıklarının olabileceğini unutmayın. Yatırım yapmayı düşündüğünüz banka şubelerinden veya müşteri departmanından daha sağlıklı bilgiler almayı ihmal etmeyiniz.

Akbank BES Nasıl İptal Edilir? BES İptal Yöntemleri Akbank BES Nasıl İptal Edilir? BES İptal Yöntemleri