Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu yazılı bir açıklama yaparak; ‘Bütün çiftçi kardeşlerime tavsiyem biran önce Organik Tarıma kayıt olmalarıdır. Tüm çiftçilere çağrımız Alaplı’da Organik Tarımı geliştirmek için gelin bu yolda el ele birlikte yürüyelim ve büyüyelim’ dedi.

ORGANİK TARIMA GEÇEN TÜÇ ÇİFTÇİLERİMİZİN TOPRAK ANALİZLERİNİ ÜCRETİZ YAPIYORUZ

Yaptığı açıklamada; ‘Ziraat odası çiftçilerimizin meslek kuruluşudur’ diyen Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu; ‘ İlimizdeki üreticiler fındığın katma değerini yükseltmek üretimi artırmak için gerekli araştırmalar yaparak dekar başına 100 kg verim aldığımız bahçeden 300 kg fındık almaya çalışıyoruz. Örneğin; organik tarım sisteminde olan 550 çiftçimizin toprak analizlerini ücretsiz yaptırmaktayız. Analiz sonucuna göre gübre vereceğini bildiriyoruz’ dedi.

550 ÇİFTÇİYE ÜCRETSİZ GÜBRE DAĞITIMI YAPTIK

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

‘Şuanda 550 çiftçiye evlerine kadar gidilerek teslim etmek suretiyle kışlık bakım gübresini ücretsiz dağıttık. Ayrıca baharda nisan mayıs haziran aylarında atılması gereken yaprak gübresini ücretsiz vereceğiz. Organik tarım ücreti adı altında sertifikasyon bedelini artık almıyoruz. Organik tarım desteği adı altında devlet tarafından verilen 100 TL verilmeyince dekar başına 50 TL olacak şekilde organik tarıma kayıtlı çiftçilerimizin ziraat bankasında bulanan İban numaralarına Alaplı Ziraat Organik Fındık A.Ş olarak yatırıyoruz. Çiftçilerimizin kuruluşu olarak kurduğumuz Alaplı Ziraat Organik Fındık A.Ş şirketi ile Kdz.Ereğli organize sanayi Bölgesinde kurulumu tamamladığımız fındık kırma, kavurma, ezme, püre ve paketleme tesisinde işlemlerini yapmaktayız. Fabrikamız organik yada konvansiyonel üreticilerimizin evlerine kadar gidilerek fındıklarını alıyoruz. Organik tarım yapan üreticilerimizin fındığını piyasa değerinin 1 TL fazlasına alıyoruz. 50 randıman üstünün farkını da üreticimize veriyoruz. Üreticimiz fındık parasını fındık aldığımız anda teslim ediyoruz. 10 sene emek verdiğimiz hedefimize ulaşmış durumdayız. Şirketimize ihracatçı firma olan Karimex firmasının sahibi olan Mehmet Albayrak ile işbirliği yaptık. Biz Alaplı Ziraat Odası çiftçi tarafında Mehmet Bey ticari tarafında ağır ağır sağlam adımlarla ilerliyoruz. Toprak mahsulleri ofisi veya Fiskobirlik fındığın randımanını düşük gelmekte üreticilerimiz mağdur ediyorlar. Üreticide kızıp piyasaya ucuz pahalı satıyor buda piyasanın düşmesine sebep oluyor. Toprak mahsulleri ofisi üreticimizin evine gidip fındık almaz. Biz bütün bu olumsuzlukları göz önüne alarak uygulamalarımızı düzenliyoruz.

‘GELİN HEP BİRLİKTE ORGANİK TARIMA GEÇELİM, BU YOLDA EL ELE BİRLİKTE BÜYÜYELİM’

Hedefimiz Alaplı çiftçimizin hepsini organik tarıma geçmesini sağlamaktır. Şuan da 25 arıcımız ile 650 kovanda organik bal yapmaktayız. Arıcılarımızın balını da en yakın zamanda yüksek fiyata almaya çalışacağız. Zonguldak arıcılar birliği ile ön görüşmeleri yaptık paketlemeyi ZAYBİR’e yaptıracağız. Bütün çiftçi kardeşlerime tavsiyem biran önce Organik Tarıma kayıt olmalarıdır. Tüm çiftçilere çağrımız Alaplı’da Organik Tarımı geliştirmek için gelin bu yolda el ele birlikte yürüyelim ve büyüyelim.

Editör: TE Bilişim