Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Düzce’ye mi bağlanacak? Yıllardır tartışılan konu bu günlerde sosyal medya üzerinden yeniden gündeme geldi. Zonguldaklı gazeteci Ertuğrul Yüksel tartışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunarak Alaplı’nın ikiye ayrıldığını ifade etti.

Yüksel konu ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Alaplılılar Tartışıyor! Zonguldak'ta mı kalalım, Düzce'ye mi bağlanalım?

Yani, Alaplı'nın yıllardır belirli sorunlar var ve bu sorunlar hiçbir şeklide çözüme kavuşturulmuyor, konuşuluyor, imzalar atılıyor, beyanatlar veriliyor ancak olumlu bir adım atılmıyor.

Ereğli ve Alaplı'da tersaneler ile ilgili sıkıntılar oldu, teşvik konusunda destek yok, mevcut esnafın durumu zaten ortada bu yüzden herhangi bir iyileştirme çalışması yapılmadı.

Firmalar geliyor teşvik ve sanayi arazisi olmadığı gerekçesi ile gidiyor.

Alaplı göç alan değil yıllardır göç veren bir ilçedir. Bu bağlamda ,her zaman

Zonguldak'ın üvey evladı olan Alaplı, Düzce’ye bağlanmayı tartışıyor..?

***

Resmi işleri dışındaki neredeyse tüm işlerini Alaplı üzerinden Düzce’de yapan Alaplı’lar konuyu sosyal medya üzerinden tartışmaya devam ediyor.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Düzce’ye mi bağlanacak? Yıllardır tartışılan konu bu günlerde sosyal medya üzerinden yeniden gündeme geldi.

***

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü bunun ilk işaretini Alaplı’ya Park yapım hibe vermekle mi başladı.!

Ayrıca, yine Düzce – Yığılca’da faaliyet gösteren bir Çimento fabrikası için Alaplı huzur kent bölgesine kurulması düşünülen iskele , daha sonra burası Limana dönüştürülmesi ve önümüzdeki aylarda buraya ilk kazma vurulacak olması, Düzce ilinde büyük yankı uyandırdığı gibi, Zonguldak gündemiyle siyaset yapan Milletvekilleri ise Alaplılıların gönlünü alacak bir açıklamada hala bulunmadılar..

***

Bu arada Alaplılılar Düzce’ye bağlanma konusunda ikiye ayrılmış durumda. Önemli bir kesim Alaplı’nın Düzce’ye bağlanması için ısrarcı olsa da, bazı isimler ise Zonguldak'ta kalmanın daha faydalı olacağı inancında.

Batı Karadeniz sahili Deniz ve doğal güzellikleri ile göz kamaştıran Alaplı, uzun yıllardır üvey evlat muamelesi görmekten şikayetçi.

Alaplı- Yığılca arasındaki yolları bakımsızlıktan dökülürken, uzun zamandır bölgeye bürokrat veya Bakan düzeyinde kişiler gelmediği gibi, 45 bin nüfuslu Alaplılılar, ticari ilişkilerini ve sağlık sorunları için Düzce’ye gidiyorlar..

***

Alaplılıların çok uzun zamandır siyasi yönden sahipsiz olduklarını her platformlarda dile getirdiklerini görüyoruz..

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık geçen yıllarda yaptığı bir konuşmasında , ilçenin hizmet alamadığını ve teşviklerden yararlanamadığını belirtmiş ve Ereğli’nin il yapılması ya da Düzce’nin bir ilçesi olmasını istemesi, sosyal medyada başlayan tartışmalar o gün bugüne kadar hala gündemde yerini koruduğunu da hala görüyoruz.

Ereğli Belediye Başkanı Posbıyık o zaman yaptığı konuşmasını bir hatırladığımızda şunları demişti, o günkü konuşmasında Posbıyık, ” Ereğli de Zonguldak’ın en büyük ilçesi. İlden daha kalabalık. Ereğli’de kaymakamlık kirada oturuyor. Devletin Kaymakamlığı kirada oturuyor. Ereğli’de Emniyet Müdürlüğü vatandaşın evinde kirada oturuyor. Başka bir şey söylemeye gerek var mı acaba. Sözün bittiği yerdeyiz. Ereğli’nin il olması lazım arkadaşlar. Mutlaka il olması lazım. Ereğli’nin başka kurtuluşu yok. Açıklıyorum; Ereğli üvey evlat. Bürokratlar da siyasetçiler de hiçbir şey vermemeye çalışıyorlar, Hiç kimse ses çıkarmıyor. Bu bağlamda ya Düzce’ye bağlanalım, yada İl olalım,” ifadelerini kullanmıştı..

Şimdi ise Alaplı Düzce’ye bağlanacağı yoksa Zonguldak’ta kıymet bilinmeyi mi bekleyeceği önümüzdeki süreçte belli olacak..

Özetle ki, Düzce’nin son yıllarda geldiği nokta ortadadır. Şantiyeye dönmüştür nüfusunu katlamıştır, yatırımcı fazladır. En azından Düzce'ye bağlanırsak Alaplı limanınla beraber tüm yatırımlar Akçakoca ile Alaplı sahil kesimine kayar, böyle bir durum hayata geçerse Alaplı ayağa kalkar.. ağırlık olarak hakim, ya sizce ..!"