2019 yılında alınan 1500 işçinin 465’inin iş bıraktığını ve 200 işçinin de yeraltında yapamadığı gerekçesi ile harici işlere yönlendirildiğini belirten maden işçileri ‘beden gücü testi yapılsın’ çağrısında bulundu.

BEDEN GÜCÜ TESTİ YAPILSIN!
Son işçi alımından bu yana 1300 madencinin emekliye ayrıldığı da düşünüldüğünde maden işçileri işi bırakmayacak üretime faydalı kişilerin işe alınması için Z HABER üzerinden yetkililere seslendi

Maden işçileri “İşi bilmeyen, fiziki yeterliliğe sahip olmayan kişiler yüksek maaş alacağız diye kuruma başvuruyor. Birkaç ay sonra da işi bırakıyor. Ya da yer altında yapamıyorum deyip yer üstü harici işlere yönlendiriliyor. Yeraltı üretimi bu yüzden sekteye uğruyor.” dedi.

Öte yandan kuruma işçi alınması konusunda fiziki yeterlilik testi (direk taşıma, balta sallama, kazma kullanma vs) yapılması ve bu testleri başarı ile geçen kişilerin kuraya katılmaya hak kazanması isteniyor.

Kızılay'a güven kalmadı! Kan stoğu tükeniyor! Kızılay'a güven kalmadı! Kan stoğu tükeniyor!

İŞTEN AYRILANLAR YERİNE YEDEKLER ALINSIN!
TTK yer altı maden işçisi alımında işe girmeye hak kazanıp kursu tamamladıktan sonra ocak içerisinde yapamayan kişilerin işten ayrılması nedeni ile başvuruda bulunan diğer kişilerin hakkının yendiğini belirten maden işçileri “Yedek alımı için süre çok kısa. İşe giren adam bu süreden birkaç gün sonra işten ayrılınca yerine yedek alınmıyor. Bu sürecin en az 1 yıl olması lazım. İşi bırakan kişiler yerine yedeklerin çağrılması, eğitilmesi zaten uzun bir süreç alıyor. Bize üretebilecek yer altında çalışabilecek insanlar lazım” dedi.

İŞÇİ ALIMINDA ŞARTLAR ZORLAŞACAK!
Geçtimiz günlerde Ak Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı da bu konu ile ilgili şartların zorlaşacağı ve fiziki yeterliliğe önem verileceğini belirtmişti. Avcı Z HABER'e özel yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği 2 bin işçi alımı konusunda hem bakanlığımızla hem kurum yetkilileri ile milletvekilleri olarak görüşüyoruz. Bu konuyu hassasiyetle takip ediyoruz. Biliyorsunuz işçi alımından sonra 3 aylık bir intibak süreci oluyor. İşçiler eğitimden geçiyor. Bazıları işin zorluğuna dayanamayarak 4-5 ay içerisinde işi bırakabiliyor. Öyle olunca da yeni işçi alabilmek mümkün olmuyor.
Yakın zamanda İş-Kur üzerinden vatandaşlarımız başvurusunu yapacak. Bizim için önemli olan husus işçi alımından sonraki süreç
Bu doğrultuda milletvekilleri olarak Enerji Bakanımız Alparslan Bayraktar’a bir öneride bulunacağız. İşi bırakmayacak yetkinliğe sahip adayların kuraya girmesini sağlayacağız. Böylece fiziki yeterliliği olmayan ocakta çalışmaya elverişli olmayan kişilerin kuradan çıkarak işi yapacak adamın hakkına girmemesini sağlamak istiyoruz.”

İŞÇİ ALIMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Filyos’ta doğalgazın karaya bağlanma töreninde müjdesini verdiği 2 bin yer altı maden işçisi alımının üzerinden işçi alımının Ağustos ayı ilk haftasında başlaması bekleniyordu. Kurum içi görüşmelerin tamamlanması ile başvuru tarihinin belirlenmesi ve İş-Kur üzerinden online veya telefonla başvuruda bulunabilecek.

Editör: U. G.