Bartın'da yaptırdıkları tekne mezarları oldu! Bartın'da yaptırdıkları tekne mezarları oldu!

Çatalağzı Termik Santrali’nin stok fazlalığı nedeni ile Zonguldak’tan kömür alımını durdurması özel maden ocaklarını ve TTK’yı zora soktu. Rödevanslı saha işletmecisi ve Akkurt Madencilik’in sahibi Alaattin Kurnaz Z HABER’e konuşarak “Maden ocakları kapanabilir 3 bin kişi işsiz kalabilir” dedi.

ÇATES Zonguldak'tan kömür alımını neden durdurdu? ÇATES Zonguldak'tan kömür alımını neden durdurdu?

ÜRETİM YAPILSA ZONGULDAK KÖMÜRÜ BİLE YETMEZ!

Kurnaz Z HABER’e yaptığı açıklamada kömür alımını en çok ÇATES’in yaptığına dikkat çekerek:
“ÇATES şuan bir ünite çalıştırıyor. 3 ünite çalıştırsa Zonguldak’tan alacağı kömür bile yetmez. Günlük yaktığı kömürü yetiştirmek için bizlerin en az 3-4 katı üretim yapmamız gerekir. Zaman zaman ithal kömür alımı da yapıyor. EREN zaten Zonguldak’tan kömür almıyor. ÇATES kömürünün büyük kısmını Zonguldak’tan karşılıyor. Zaman zaman stok fazlalığı nedeni ile kömür alımını durdurması bizleri zor sokuyor.” dedi.

MALİYETLER ARTTI KÖMÜR FİYATI ARTMADI

Artan üretim maliyetlerine karşılık kömür satışının bekledikleri gibi zamlanmadığını belirten Kurnaz:
“Zonguldak’ta Erdemir yakın bölgede Kardemir gibi firmalar ile görüşmeler oldu. Ancak onlara kömür satışı yapılmıyor. Bizden almak yerine yurt dışından linyit ve ithal kömür alıyorlar. Bizim satış yapacağımız tek yer ÇATES kaldı. Onlarda kömür alımına yüzde 13 civarında zam yaptı. Ama bizim maliyetlerimiz yüzde 150-200 civarında arttık. İşçi maliyeti makine maliyeti yakıt maliyeti gibi birçok maliyetimiz katlanarak artıyor. ÇATES düzenli alım yapmazsa bizim de ürettiğimiz kömürü satamayacağımız anlamına gelir. Bu da işçi çıkartmalara ve maden ocaklarının kapanmasına kadar gider” dedi.

EREN ve ÇATES Zonguldaklıdan kömür alımını durdurdu! Maden ocakları işçileri gönderdi! EREN ve ÇATES Zonguldaklıdan kömür alımını durdurdu! Maden ocakları işçileri gönderdi!

ZONGULDAK EKONOMİSİ ÇÖKER!

Maden ocaklarının kapanması ile 3 bin kişinin işsiz kalacağına vurgu yapan Kurnaz Zonguldak’ın ekonomisine büyük darbe vuracağını belirterek:
“Özel ocaklarda ortalama 3 bine yakın işçi çalışıyor. Üretimi durdurmak zorunda kalıyoruz. İş veren kömürünü satamazsa işçi çıkarmalar başlayacak. Hatta maden ocakları kapanacak. 3 bin kişinin işsiz kalması demek Zonguldak’ın ekonomisinin çökmesi demek. Bu insanlar alışveriş yapıyor. Evinde hasta bakıyor. Çocuk okutuyor. Kolay bir şey değil.” ifadelerine yer verdi.

Editör: U. G.