Televizyonun birçok faydası vardır. Televizyon, filmler, televizyon dizileri ve haberler dahil olmak üzere birçok fayda sağlayabilir. Birçok insan televizyonun evdeki sosyal etkileşimi sonlandırmanın bir yolu olduğu konusunda hemfikirdir. Bu insanlar televizyonun insanlar arasındaki iletişimi kesmekten sorumlu olduğuna inanıyor. Buna inananların bazı gerçekleri var. Ya televizyon mümkün olmasaydı?

Televizyonu kim icat etti?

İskoç bir işadamı olan John Logie Baird, İskoçya'da doğdu. Televizyonu icat etti ve adını altın harflerle bilim tarihine yazdırdı. Aynı zamanda renkli televizyonun mucidi. John Logie Baird, okul başarısıyla dikkat çeken popüler bir çocuk bilim adamı ve yapımcıydı.

Instagram Video İndirme: Programsız ve Kolay Yöntemler Instagram Video İndirme: Programsız ve Kolay Yöntemler

İlk televizyonu kim icat etti?

Televizyonun icadı 100 yıl önce, 1920'lerdeydi. Çok sayıda mucit, televizyonlara benzer cihazların prototiplerini yarattı. John Logie Baird, modern televizyon haline gelen prototipi yaratan kişiydi. Ancak tasarımları başarılı olmadı. John Logie Baird, televizyonun mucidi ve yaratıcısı olarak kabul edildi.

İlk televizyon nerede ve nasıl icat edildi?

John Logie Baird, İngiltere'de ilk prototip televizyonu yarattı. Televizyonun yapım amacı, yapılırken monokromda hareketli ve görsel olarak karmaşık bir yapı oluşturmaktı. İskoç John Logie Baird aynı zamanda televizyonun mucidiydi. Elektromanyetik ışıklarla renksiz bir televizyon yarattı. Bu devrim niteliğindeki buluş, hızla dünyaya yayıldı.

Televizyonun mucidi

John Logie Baird İskoçya'da doğdu. Sadece 57 yıl yaşamasına rağmen televizyon, sanayi devriminden sonra ortaya çıkan en önemli icatlardan biriydi. John, zor koşullarda bilim üretebilen ve hedeflerine tutkuyla bağlı bir bireydi.

Maddi sıkıntılar yaşayan John Logie Baird, ilk televizyonunu lavabo ve çay tenekesi ile yaptı. Daha sonraki deneylerinde bisküvi kutuları kullandı.

Baird'in mekanik televizyonu

Baird'in mekanik televizyonu, hareketli görüntü kullanan ilk 'televizyon'du. Londra'dan Glasgow'a bir telefon hattı üzerinden resimleri ileten bir cihazdı. Cihaz üzerinde çalışmaya devam etti ve 1927'de Baird Television Development Company Ltd'yi kurdu. Bu şirket, Atlantik'teki ilk televizyon yayınından ve ilk renkli yayından sorumluydu.

Baird sisteminin ilk versiyonları, 1000 rpm'de dönen ve otuz bir mm'lik deliklerden oluşan bir spiral modelle delinmiş iki metal diskten oluşuyordu. Kamera ucu bir nesneyi taradı ve deliklerden EMI fotoçoğaltıcılara bir görüntü kaydeden bir ışın yansıttı. Görüntü yaklaşık 40 x 50 mm idi ve otuz satırlık bir tanımı vardı. İlk televizyon gösterimi 1925'te, bir vantrilok kuklasının grenli bir görüntüsüyle gerçekleşti. O yılın ilerleyen saatlerinde Baird, yerel bir çocuğun görüntüsünü iletti.

Farnsworth'ün elektronik televizyonu

1927'de Philo Farnsworth, bir elektronik televizyon sistemi üzerinde çalışmaya, para toplamaya ve San Francisco'da bir araştırma laboratuvarı kurmaya başladı. Yılın sonunda, ilk tamamen elektronik televizyon resmini yaratmıştı. Televizyon kamerası ve alıcısı için patent başvurusunda bulundu ve sistemini halka gösterdi. Onun fikri kısa sürede medyanın ilgisini çekti.

Farnsworth'ün televizyon sistemi, bir görüntüyü büyütmek için küçük yüklü elektronlara dayanıyordu. Sistemin ilk halka açık gösterimi Eylül 1928'deydi. O sırada RCA, Crocker First National Bank'ı ve rakip bir televizyon sistemi üzerinde çalışan Zworykin'i satın almaya çalışıyordu. Ancak, Farnsworth'ün geliştirdiği kamera tüpü ve alıcısı, Zworykin'inkinden daha üstündü. Bununla birlikte, RCA, Farnsworth'un fikriyle ilgilendi ve üzerinde çalışması için ona 100.000 dolar teklif etti.

Farnsworth'ün RCA ile patent savaşı

Yirmili yılların ortalarında, Farnsworth zaten ilk televizyon sistemini deniyordu. O ve ortakları, Görüntü Ayırıcı kamera tüpüne hayran kaldılar. Farnsworth ve asistanları, çalışan ilk televizyon sistemini geliştirdi, ancak RCA patentlerine itiraz etti ve buluşunun haklarını satın almak için 100.000 dolar teklif etti. Bu, Farnsworth ve RCA arasında yıllarca süren patent savaşlarına yol açtı ve sonunda Farnsworth'un buluşunun patentlerini almasıyla sona erdi.

Sonuç olarak, Radio Corporation'ın patentleri geçersiz kılındı ​​ve şirketi rekabette dezavantajlı bir konuma getirdi. RCA, buluşun kontrolünü ele geçirmeye kararlıydı ve avukatları, onun kopyalanmasını önlemek için çok mücadele etti. Ortaya çıkan çapraz lisans anlaşması, 1938'in başlarında Farnsworth ve RCA arasında imzalandı.

Farnsworth'un icadı

Televizyonun icadı, San Francisco'dan yirmi bir yaşında bir mucit olan Philo Taylor Farnsworth'a atfedilir. O sırada Farnsworth, 202 Green Street'teki bir laboratuvarda yaşıyordu ve elektronik televizyon konseptini deniyordu. Yerel kapitalistler deneylerini finanse etmeye yardımcı oldu ve gerekli temel patentleri almayı da başardı.

Farnsworth'ün televizyon icadı hemen bir ticari başarı olmasa da, onu elektronik televizyonun gelişiminde önemli bir figür haline getirdi. 1940'larda patentlerinin süresi dolmadan önce televizyon alıcıları yapmak amacıyla Fort Wayne, Indiana'da bir radyo üretim şirketi satın alarak buluşu ticarileştirmeye çalıştı. Ancak kısa süre sonra fiziksel olarak yoruldu ve savaş sonrasına kadar operasyonları durdurdu.

Erken televizyon tarihi

Erken televizyon tarihine ilginin son zamanlarda artması, konuyla ilgili araştırmaların artmasına neden oldu. Bu koleksiyonda, televizyon tarihi üzerine 1920'ler/30'lar üzerine iki önemli kitap, birkaç kısa makaleyle birlikte yeniden basılıyor. Erken televizyonun estetik, teknik ve sosyal yönlerine odaklanırlar. İçerik, 1870'lerin kehanetleri ve deneylerinden, İngiltere'deki ilk kamu yayıncılık sistemlerinin karikatürlerine ve hesaplarına kadar uzanmaktadır. Makalelerin çoğu erişilebilir ve okunması kolay, bazıları ise daha teknik ve özel.

Televizyonun icadı, herhangi bir modern televizyon seti var olmadan çok önce başlayan uzun ve karmaşık bir hikayedir. Birçok bilim insanı bu teknolojinin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Bir dizi mucit, televizyonu dünyaya getirmek için birlikte çalıştı ve erken televizyon tarihi, 1830'ların ve 40'ların başlarına kadar izlenebilir. Samuel FB Morse, teller üzerinden mesaj gönderen bir cihaz olan telgrafı icat etti. Alexander Graham Bell'in icadı olan telefon, telgrafın elektronik bir versiyonuydu.

Editör: Yaşar Atilla