Başhekim Nurettin Yiyit görevini devretti! Başhekim Nurettin Yiyit görevini devretti!
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bayram, birçok rahatsızlığın öksürüğe neden olabileceğini belirterek, ezbere öksürük şurubu kullanılmamasına dikkat çekti. Prof. Dr. Bayram, “Akciğer kaynaklı akut öksürük en çok bronşit, zatürre, astım atağına bağlı iken, uzamış öksürük en çok grip sonrası bronş hassasiyetine, astıma bağlı görülür. Kronik öksürük varsa mutlaka, akciğer kanseri, tüberküloz, astım, bronşektazi ve diğer nedenler gibi daha ciddi nedenler araştırılmalıdır. Enfeksiyonlarda öksürüğün en temel özelliği balgamlı olmasıdır” diye konuştu.
KURU ÖKSÜRÜK GRİPTEN SONRA 3-4 HAFTA DAHA SÜREBİLİR
Alerjiye bağlı, üst solunum yollarından kaynaklı mesela geniz akıntısı, sinüzit, farenjit gibi rahatsızlıklarda daha çok kuru öksürük görüldüğünü belirten Prof. Dr. Bayram, şöyle devam etti:
“Bazı tansiyon ilaçlarına bağlı öksürük gıcık şeklinde olur. Gastroözefagial reflüye bağlı mide asidinin boğaz bölgesini tahriş etmesine bağlı da öksürük görülebilir. Burada geceleri artan boğazda acımayla birlikte olan kuru öksürük söz konusudur. Kalp yetmezliğine, geniz akıntısına bağlı öksürük en çok yatar pozisyonda arttığından geceleri daha sık görülür. Toplumun gözünden kaçan ve uzamış öksürüğün en önemli sebeplerinden biri de grip-nezle sonrası uzamış öksürüktür. Burada nezle belirtileri 1 haftada geçtikten sonra yaklaşık 3-4 hafta süren kuru öksürük kalır. En ufak bir uyaranla oluşan bu öksürük nezle sonrası bronşların aşırı hassaslaşmasına bağlıdır.”
BİLİNÇSİZ ŞURUP KULLANIMI DURUMU DAHA KÖTÜYE GÖTÜREBİLİR
Prof. Dr. Bayram, öksürük şuruplarının doktor tavsiyesi dışında asla ezbere kullanılmaması gerektiğine değinerek, şu tavsiyelerde bulundu:
“Balgamlı, enfeksiyona bağlı bir öksürüğe, öksürük kesici şurup vermek balgamın akciğerden atılamamasına neden olarak durumun daha kötüye gitmesine neden olabilir. Öksürüğün kolay atlatılması için yapılması gerekecek önlemler arasında bol sıvı tüketmek, temiz ferah ortamda kalmak gerekir. Nezle ve gribe bağlı öksürükler kış aylarında sık görülür. Bu durumlarda kuşburnu, ada çayı, ıhlamur, ekinezya, ayva yaprağı çayı tüketmek önemlidir. Toz zencefil, karanfil, bal ve limon karıştırılıp çay şeklinde içilmesi öksürüğü rahatlatır. Bu çaylara bal karıştırılması bağışıklık sistemini güçlendirecektir. C vitamini güçlü bir antioksidandır. Ayva, portakal, limon gibi kış meyvelerinde oldukça fazla miktarda bulunur.”
Editör: Şeyma Kaya