Korku dolu anlar! Doğalgaz borusu patladı! Korku dolu anlar! Doğalgaz borusu patladı!
Zonguldak Tarih sayfası editörü Hayati Yılmaz " Zonguldak 100 senede ne kadar büyüdü?” başlıklı yazısında 1900'lü yılların Zonguldak'ından bahsetti. 
Yılmaz’ın yazısı şu şekilde:
ZONGULDAK 100 SENEDE NE KADAR BÜYÜDÜ?
"Zonguldak giderek küçülen bir şehir " olarak lanse edilir ya!
Bu ekonomik küçülme.
Fakat arazi açısından Zonguldak bakın ne kadar büyümüş.
Kömür bulunmadan önce Zonguldak'ın doğal sınırları denize doğru dik yamaçlar, yol vermeyen tepelik bir arazi ile kaplıydı. 1900'lü yıllara kadar bu şekilde şehir kurulmaya başlandı. Liman'ın Fener altına yapılması ile birlikte şehirde değişimler de başladı. Öncelikle Zonguldak sahili yavaş yavaş betonlaştırılmaya gidiyordu.. Şu an valilik binasının olduğu yer kumsal, sahil yolunun bir kısmı ise dere yatağı idi. Zonguldak'ta dere sınırı, Ulu Cami'nin önlerine denk geliyordu.
"Zonguldak Taşkömüründe Kıyı Bölgesi Değişiminin İncelenmesi Yüzyılı Aşkın Süredir Gelişen Sanayiye Bağlı Havza " araştırması Hakan S. Kutoğlu, Kurtuluş S. Görmüş, Murat Oruç, Sayım Öngel ve Şimşek Şafak'ın hazırladığı araştırmaya göre;
1900 ile 2004 yılına kadar Zonguldak Şehir Merkezi'nde denize doğru dolgu alanının en uzun mesafesi ; Zonguldak Eski Lavuar Alanı (Yeni cami alanı) 367 metre olarak hesaplanmış. Kozlu'nun ise dolgu alanı daha fazla. En uzun mesafe. Kozlu girişinde hesaplanmış . Dolgu alanının uzunluğu 461 metre , 2004-2008 arasında Kozlu‘da ek dolgular yapılmaya devam etmiş.Bu araştırma sadece Zonguldak Merkez için yapılmıştı.
Benim aynı yöntem ile Google haritası ile yaptığım akademik olmayan araştırmada (Yaklaşık olarak )
Kilimli'de en uzun dolgu mesafesi 213 metre.
Çates Limanı 100 metre.
Kazköy Sahilinde 455, Liman için 183 metre.
Filyos Limanı için 800 metre.
Ereğli Merkez'de 183 metre.
Demirçelik Fabrikası için 1,5 km denize doğru girilmiş.
Bu süre zarfında birçok sahilde yok oldu.
Son söz :
Zonguldak ekonomik olarak küçüldükçe, denize doğru büyüyor.
Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih
Editör: Şeyma Kaya